Szeretjük az ingyenest

2014.01.22. 07:30 Módosítva: 2014.01.22. 08:24

Valutaváltó

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a portfolio.hu beszámolója szerint kedd este az alábbiakról beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában:

  • Folyamatosan emelkedett az utóbbi időben a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételt kérők száma, a bankok visszajelzései alapján a számlaszámok 40 százalékára regisztrálták igényüket az ügyfelek.
  • Egy átlagembernek átlagosan kettő darab számlája van (9 millió számla jut 4,5 millió ügyfélre), ezért a fenti 40 százalékos arány azt jelenti, hogy az ügyfelek 80 százaléka élt a lehetőséggel, ami 3,6 millió ügyfelet jelent.
  • Minden hónap 20-áig kérhetik az ügyfelek a következő hónapra a lehetőséget, ezért a következő időszakokban is lesznek még kisebb sorban állások, amikor a maradék 20 százalék igényelhet.
  • Egy ügyfél csak egy számla esetében kérheti a díjmentességet. Legkésőbb decemberig kell felállítaniuk a bankoknak az ezt ellenőrző monitoring rendszert. Addig nem kizárt a szabálytalanság.
  • Ha valaki több számlára kérte a díjmentességet, a jogosulatlanul igénybe vett díjmentes ATM-használat költségét utólag ki kell fizetnie.
  • A jelenlegi díjterhelés döntő részét a tranzakciós illeték teszi ki, kisebbik része jut csak a bankoknak.
  • A piac törvényszerűségeit nem lehet letagadni, vagyis a bankok reagálnak a tehernövekedésre. Egyelőre nem következett be a bevételkiesésre adott reakcióként díjemelés, de hosszú távon várható ez. Az eddigi változások fő mozgatórugója azonban a pénzforgalom növekedése volt.

A lap szerint a bankok éves vesztesége valahol 15 milliárd forint körül lehet.

A hitelintézetek nem hárítják át a fogyasztókra az ingyenes készpénzfelvétellel járó költségeket - nyilatkozta a Magyar Bankszövetség főtitkára a Világgazdaságnak.

Kovács Levente a lap szerdai számában közölt interjúban kifejtette: szektorszinten mintegy 40 milliárd forintról van szó, attól is függ, mennyi pénzt vesznek majd ki az ügyfelek a számláikról. Az átlagos kivét eddig havi 40 ezer forint volt. A főtitkár szerint ennek költségeit a költséggazdálkodás hatékonyságának növelésével, például a fiókszám további racionalizálásával fedezik majd a hitelintézetek.

Január 20-ig a számlatulajdonosok nagyjából 30 százaléka nyilatkozott arról, hogy élni kíván a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel. Mivel Magyarországon a lakossági ügyfeleknek átlagosan két bankszámlájuk van, ez azt jelenti, hogy az ügyfelek többsége már kérte a kedvezményt.

A szakember szerint a teljes kártyaforgalmat mentesíteni kellene a tranzakciós illeték alól. Mint mondta, folyamatosan ostromolja leveleivel a politikai szereplőket, köztük a miniszterelnököt, hogy tegyék meg ezt a "néhány milliárd forintnyi költségvetési eltérést eredményező" lépést annak érdekében, hogy a pozitív fejlődési, modernizálódási tendenciák ne törjenek meg.

A devizahiteles kérdésről szólva kifejtette: ők is várják az Európai Bíróság határozatát, amíg az nem születik meg, nem érdemes erőltetni a további lépéseket.