A bankok szót fogadnak a kormánynak

2014.01.29. 08:34 Módosítva: 2014.01.29. 08:34

Valutaváltó

Minden bank és bankvezető elkötelezett a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel mellett - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára újságíróknak kedden Budapesten.

Kovács Levente megerősítette: a kérdésről folyamatosan tárgyalnak a kormány képviselőivel, illetve a kormánypárti frakciókkal.

A bankszövetség információi szerint a banki ügyfeleknek már a háromnegyede regisztrálta magát a februárban induló havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételre.

Adataik szerint a lakosság átlagosan havi kétszer vesz fel készpénzt a bankautomatákból, és ezek együttes átlagos összege 40 ezer forint.

A pénzintézetek bankautomata-hálózatában eddig a készpénzfelvételi csúcs decemberben volt, a bankok az ATM-hálózataikat az aktívabb hónapokra tervezték. Most azzal kell számolni, hogy idén februártól, főleg a fizetési napokon a készpénzfelvételek volumenét ezekre az aktívabb készpénzfelvételi mértékekre kívánatos növelni.

Az ATM-ek feltöltése csak gépileg ellenőrzött bankjegyekkel lehetséges, ezért előfordulhat, egyes automatákból átmeneti időre kifogy a készpénz, ez kockázatot jelent. A másik kockázat, hogy az utóbbi időben a magyar bankpiacon is megjelentek a hamisított bankkártyák, ezért egyes ATM-knél korlátozták a felvételek összegét.

Kedden minden bankvezetőt felkért arra, hogy a törvényben meghatározott mértékig biztosítsák a készpénzfelvételt, vagyis az egyes automatáknál, ahol ez szükséges, emeljék fel a limiteket úgy, hogy a havi kétszeri ingyenes készpénz felvétel 150 ezer forintig lehetővé váljon február elsejétől.

A bankok díjait érintő kérdésekre a főtitkár ismertette: a magyar bankpiacon 20 év óta modernizálódási folyamat megy végbe, a bankok célja, hogy a papíralapú manuális tranzakciókat az elektronikus, sokkal hatékonyabb tranzakciók irányába vigyék át.

A szokásos díjváltozásokra, amelyek általában inflációkövetőek voltak, mindig év elején került sor - magyarázta a szövetség főtitkára.

A bankok szolgáltatásaik díjszabásának változtatását az idén is év elejére fókuszálták. A bankszövetség azt látja, hogy a pénzintézetek fő célja a banki szolgáltatások modernizálása, tehát a manuális tranzakciók díjai jobban emelkednek, mint az infláció, az elektronikus szolgáltatások díjai pedig annál kevésbé. Ez a stratégiai cél, hiszen több tanulmány is kimutatta, hogy a pénzforgalom modernizálódása révén a társadalmi költségek 100 milliárd forinttal csökkenthetőek - hangsúlyozta a bankszövetség főtitkára.