Vendel
6 °C
20 °C

Horvát kisbankot vett az OTP

2014.01.31. 12:06 Módosítva: 2014.01.31. 12:06

Valutaváltó

Az OTP banka Hrvatska (OBH) megállapodást írt alá Zágrábban az olasz Banco Popolare bankcsoporttal, a Banco Popolare Croatia (BPC) 98,37 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról.  A BPC 2013 szeptemberében 9,93 millió kunás (mai árfolymaon nagyjából 400 milli óforintos) veszteséggel zárta a múlt év első három negyedévét, de a horvát piacról való kivonulás mellett szólt a csökkenő hitel-, a betét- és ingatlanállománya is.

Az árról nem adtak ki információt az OTP közelményében. Korábban annyit lehetett tudni, hogy az OTP az orosz Sberbankkal versenyzik még néhány kisebb horvát bankért, de a Horvát Postabank felvásárlásától már elállt.

A BPC 0,6 százalékos piaci részesedésével a horvát bankszektor 14. legnagyobb szereplője. Tevékenységében a lakossági fogyasztási hitelezés dominál, e szegmensben piaci részaránya meghaladja a 2 százalékot. Az OBH a horvátországi piac 8. legnagyobb szereplője, szintén erős lakossági fókusszal, a felvásárlással ezt erősítenék tovább. 10 százalék lehet így hamarosan az OTP csoport részesedése a horvád banki piacon.

A BPC ügyfeleinek száma közel 54 ezer, országszerte 35 fiókkal és 30 ATM-mel rendelkezik. Az akvizíció révén az OTP csoport horvátországi leánybankja 130 fiók és több mint 250 ATM segítségével közel 440 ezer ügyfelét tudja kiszolgálni.

A BPC fiókhálózata lefedi Horvátország teljes területét, kivéve a Lika régiót, Dubrovnikot és Dél-Dalmáciát. Az mostani felvásárlással az OBH ügyfeleinek is előnyt jelenthet,  elsődlegesen mivel több bankfiókot vehetnek igénybe Zágrábban, és Szlavóniában, a felvásárolt BPC-ügyfelek pedig az egész országban. 

Már egy ideje ott vannak

Az OTP 2005-ben a Nova Banka megszerzésével lépett be a horvátországi piacra és mérlegfőösszege alapján a nyolcadik legnagyobb szereplőnek számít. A zadari székhelyű leánybank jelenléte leginkább az Isztriai félszigeten hangsúlyos. Az OTP banka Hrvatska 2013. első kilenc havi nyeresége 2 milliárd forint volt, míg 2012 azonos időszakában 2,7 milliárd forintos eredményt könyvelt el a bank.

A profit csökkenését a 9 százalékkal alacsonyabb működési eredmény és az 5 százalékkal növekvő kockázati költség magyarázza - derül ki az OTP-nek a tavalyi első három negyedéves eredményeket összegző jelentéséből. A horvát leánybank tőkemegfelelési mutatója stabil, 15,9 százalékos (a szabályozói minimum: 12 százalék).

"Az akvizíció segítségével az OBH növelni tudja piaci részesedését a lakossági fogyasztási hitelezés terén, valamint meg tudja erősteni működését a horvátoszági piacon. Biztos vagyok benne, hogy jelenlegi és jövőbeni ügyfeleink rövidesen tapasztalni fogják az akvizíció előnyeit” – mondta Békeffy Balázs, az OTP banka Hrvatska vezérigazgatója.

Az integrációs folyamat magában foglalja a BPC mondernizációját, ezen belül az IT-rendszerek, valamint a HR terület és a pénzügyi szolgáltatások fejlesztését.

“Ez egy kicsi, de fontos lépés az OTP Bank akvizíciós stratégiájában. Az akvizícióval az OTP Bank meg kívánja erősíteni elkötelezettségét horvátországi jelenléte mellett, valamint bizalmát a bank menedzsmentjében. A jelenlegi tranzakciót követően az OTP Bank továbbra is keresi azokat a regionális akvizíciós lehetőségeket, melyek hozzájárulhatnak a részvényesi értékteremtés erősítéséhez.” – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
4490 Ft
3817 Ft