Veszteséges volt tavaly az Erste

2014.03.06. 14:38 Módosítva: 2014.03.06. 16:07

Valutaváltó

Az Erste Bank Hungary 24,9 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárta az elmúlt évet, derült ki a bank csütörtöki sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója az eredménnyel kapcsolatban elmondta: a rendkívül nehéz körülmények ellenére 2013-ban a bank üzleti eredménye a várakozásoknak és a realitásoknak megfelelően alakult.

A bankcsoport előzetes, konszolidált, nem auditált gyorsjelentése szerint a működési eredmény 79,7 milliárd forintot tett ki. 2013-ban a bank tovább növelte díjbevételeinek arányát változatlan működési költségek mellett, a nem teljesítő hitelek állományát pedig jelentősen csökkentette a pénzintézet.

A bank adózás utáni vesztesége 24,9 milliárd forint lett, szemben a 2012. évi 6,1 milliárd forintos veszteséggel. A bank eredményére elsősorban a kiemelkedően magas adóterhelés és a kockázati költségek magas szintje gyakorolt negatív hatás – mondta az elnök-vezérigazgató.

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja segítségével a vállalati üzletág tavaly ismét növekedési pályára lépett, ennek keretében 55 milliárd forint helyeztek ki. Az új lakossági hitelek nyújtásában is megduplázta a piaci részesedését a pénzintézet.