Matolcsy szivárogtatott a Goldman Sachsnak

2014.03.12. 14:55 Módosítva: 2014.03.12. 14:56

Valutaváltó

Wiedermann Helga, Matolcsy titkárnője egészen elképesztő történetről számolt be a friss könyvében, ami az ott megmosolyogtató ömlengéseken túl már egy véresen komolyan veendő dolog. Miről is van szó?

Gyors segítség kellett

Widermann a következőkről ír: 2011 őszén egyre rosszabb helyzetbe került a gazdaságunk, az euró 316 forint felett járt, a hathetes diszkontkincstárjegyet már nem lehetett eladni, a magyar csődkockázat rohamosan emelkedett. Matolcsyék megtudták, hogy az emelkedő kockázatok miatt a S&P hamar befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli kategóriába fogja sorolni a magyar állampapírokat.

Ezért Orbán és Matolcsy igen szűk körben elhatározták, hogy gyorsan visszahívják tárgyalni az IMF-et. Ez a piacoknak egyfajta garanciát jelentett volna arra, hogy nem fogunk becsődölni. Matolcsy november 17-én be is hívatta az IMF egyébként épp Budapesten lévő küldöttségét, és a legnagyobb titokban tájékoztatta őket. Még aznap délelőtt elküldtük a kormány hivatalos segélykérő üzenetét az IMF-nek, szintén a legteljesebb titoktartás mellett.

Egyszerűen elkotyogta a titkot a Goldmannak

Majd utána Matolcsy elment egy korábban megbeszélt ebédre a Goldman Sachs három bankárával, egy NGM-hez közeli, Michelin-csillagos étterembe. És itt átadjuk a szót Wiedermannak:

A kulináris élvezetet ígérő étlap és egy mosolygós miniszter kimondottan kellemes ebédet jósolt. Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.

A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek.

A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen.

A történtek után Matolcsy inkább egy dologban lehetett volna biztos: a bennfentes információ teljesen értelmetlen kikotyogásával akár dollármilliókat is kereshetett a Goldmann Sachs. Elképzelhető, hogy nem azért rohantak azonnal telefonálni, mert tájékoztatni kellett a mesterkedő gonosz pénzügyi rosszakaróinkat, hanem mert azonnal elkezdhették kihasználni az egyedül nekik elfecsegett titkot.

Egy ilyen bizalmas és bennfentes információ birtokában ugyanis minden pénzpiaci szakembernek azonnal nyilvánvaló lehetett, hogy azonnal erősödni kezd majd a forint, ha megérkezik a nyilvánosságnak szánt hivatalos bejelentés is. Aki erről korábban tud, az kockázatmentesen bevásárolhat olcsón forintot, és az aznap délután négyre tervezett hivatalos bejelentés után rögtön eladhatja  egy jóval kedvezőbb árfolyam mellett. Aki elég nagy tételben csinál ilyet, az pár forintos árfolyammozgáson is hatalmas pénzt kereshet. 

Ha megnézzük az aznapi forint euró árfolyamot, valami ilyesmi történhetett. November 17-én hiába estek a környező országok devizái, és hiába terjedt a piacon a közelgő leminősítés híre, aminek tovább kellett volna gyengítenie az árfolyamot, valakik elég komolyan bevásároltak forintból már nagyjából fél kettőtől.

A hivatalos, délután négyes bejelentéskor pedig szinte percek alatt 4 forintott erősödött az euróhoz képest a forint.

teletrader

Kérdéses, hogy milyen következménye lehet annak, amikor egy miniszter egy igen bizalmas információt egy kiválasztott befektetési banknak a bejelentés előtt kifecseg. Az is felmerül, hogy Matolcsy munkaszerződésében is elvárható lenne egy olyan kitétel, hogy állami titkokat lehetőleg ne adjon ki egyetlen ismerős piaci szereplőnek se.

Következménye is lehet? 

Erősen kérdéses persze, hogy Matolcsy valaha megütheti-e a bokáját a könnyelműségéért, hiszen hivatalból a saját maga által vezetett MNB-nek kéne eljárást indítani ellene.

Feltéve, hogy bennfentes kereskedésnek vagy gazdasági titok megsértésének minősül egy ilyen kibeszélés. Az ügyben több jogi irodát is megkerestünk, de senki nem tudott egyértelmű választ adni a felmerülő kérdéseinkre, mivel Magyarországon ritkák az ilyen esetek.  

A hír meglepetésként ért mindenkit. A bejelentés előkészületeiről információs rendszerünk ismét tökéletesen zárt - 

írja a könyvében Wiedermann Helga. Már kivéve a Goldman Sachsot, amit Matocsy idő előtt beavatott a kormány intézkedéseibe.