Olivér
4 °C
8 °C

Olcsó a lakáshitel, ezért is érdemes vigyázni

2014.03.21. 12:07

Olcsóbbnak számítanak mostanában a lakáshitelek, de a kapcsolódó kockázatokról sem érdemes elfelejtkezni, hívta fel a figyelmet a Bankráció. Az oldal sorra vette, hogy mikre érdemes figyelni ilyen jellegű döntésnél.

Jelenleg nagy a kockázat a mai hiteleknél, mivel az, hogy most olcsónak tűnnek, egy tipikus jelzáloghitel 20 éves időtávján már eltörpülhet az addig bekövetkező esetleges emelkedések mellett.  Ehhez elég végiggondolni, hogy milyen komoly kamat- és egyéb szabályozási változások történtek 1994 óta Magyarországon. 

Érdemes tehát védekezni a kamatingadozások ellen, amit többféleképpen is megtehetünk.

  1. Ne vegyünk fel túl nagy hitelt
  2. Éljünk a kamattámogatás lehetőségével
  3. Több évre fix kamatozású hiteleket válasszunk
  4. Takarékoskodjunk, hogy elő tudjunk törleszteni

Nem lehet elégszer figyelmeztetni, hogy érdemes még a hitel felvétele előtt felmérni, hogy az embernek mekkora jövedelme és mennyi kiadása van egy hónapban, vagyis, mennyi maradhat még a hiteltörlesztésre. Ezt az összeget vizsgálja a bank is, de nem árt a komolyabb változásokra is előrelátóan felkészülni. Ha az ember úgy számol, hogy 20 százalékkal magasabb törlesztőrészletet is ki tudna fizetni, akkor már sokkal kevésbé lesz később kiszolgáltatott.

Már a piaci hitelek néhány banknál olcsóbbak, mint a kamattámogatottak, mégis érdemes lehet az utóbbit igényelni szerepel a Bankráció hitel-összehasonlítójában.

top11 lakashitel 7m 15y.png

Hatszázalékos kamat alatt ugyan nem jár kamattámogatás a hitelekhez, de még 5 évig védve lehetünk az elszálló díjaktól, ha mégis ezt a konstrukciót választjuk. Különösen a rövidebb, 10 év körüli hiteleknél lehet ez fontos, hiszen az első 5 éves kamattámogatott időszak után már csak kisebb tőketartozásunk lehet a banknál, így kevesebb kamatot is kell fizetnünk. Vagy a kamatkockázat is kisebb már a futamidő végéhez közeledve.

Több évig is lefixálhatjuk a hitelünk kamatát

Némileg drágábbak a fix hitelek, hiszen a bank nagyobb kockázatot vállal a folyósításkor, de megérhet hosszabb kamatperiódusú hitelt választani most (kamatperióduson belül a bank nem változtathatja a hitel kamatát még akkor sem ha a jegybanki alapkamat változik). 

Három vagy akár öt évre is fixált termékek esetén ebben az időszakban biztosan nem változik meg a hitel díja, a későbbi változásokra meg jobban fel tudunk készülni. Esetleg elő tudunk törleszteni a megfelelő időben.

Takarékoskodjunk, gondoljuk meg az előtörlesztést

Általában megéri előtörleszteni, érdemes azonban némi díjjal is számolni ilyenkor, hiszen a legtöbb hitel esetén ennek van plusz költsége. 

Ha saját megtakarításból előtörlesztünk, akkor maximálisan 1 százalékos díjat számolhat fel a bank, illetve 1,5 százalékot egy jelzálogbank. De az első két év után már ingyen előtörleszthetünk egyszer, ha a törlesztés mértéke nem nagyobb, mint a felvett összeg fele. Akkor is ingyenes lesz a törlesztés továbbá, ha már egy milliónál kisebb tartozásunk áll fent és az előző évben nem törlesztettünk elő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?