Áprilisban dönthetnek a Takarékbankról

2014.03.27. 14:26

Valutaváltó

Közös érdeknek tartja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta Közös Értékesítési Bizottsága (KÉB) a Takarékbank-részvények vitatott státuszának mihamarabbi rendezését, ezért üdvözli, hogy a Fővárosi Törvényszék még az adásvételi szerződés zárási időpontja előtt megnyugtatóan rendezi az értékpapírok vitatott státuszát.

A KÉB csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében kifejti, hogy a Fővárosi Törvényszék nem vizsgálta és ezért nem is kérdőjelezi meg a 2014. március 10-én a Magyar Posta Zrt., valamint az MFB Zrt. részvételével megkötött részvényadásvételi-jogügylet jogszerűségét és érvényességét.

A Törvényszék ideiglenes intézkedése arra irányul, hogy a következő tárgyalásig a jelenleg fennálló helyzet ne változzék, amelynek következtében a részvények új tulajdonosai a perbe nem kerülnek bevonásra, így a Fővárosi Törvényszék a folyamatban levő perben a 2014. április 18-ára kitűzött bírósági tárgyaláson érdemben dönthet – írta a KÉB.

A Közös Értékesítési Bizottság üdvözli, hogy a Törvényszék még az adásvételi szerződés zárási időpontja előtt megnyugtatóan rendezi a Takarékbank-részvények vitatott státuszát.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) és társa felperesek által a magyar állam és társai alperesek ellen kártérítés iránti perben a Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedés keretében végzésben megtiltotta a Magyar Posta Zrt. számára, hogy a tulajdonában levő Takarékbank Zrt. részvényeket a következő tárgyalásig (amelyet a Törvényszék 2014. április 18. napjára tűzött ki) átruházza.

A Fővárosi Törvényszék előtt folyó pernek nem tárgya a 2014. március 10-én a Magyar Posta Zrt. valamint az MFB Zrt. részvételével megkötött részvényadásvételi-jogügylet jogszerűségének és érvényességének megállapítása, ezért ezt a Törvényszék egyáltalán nem vizsgálta és ezért nem is kérdőjelezi meg.

Az ideiglenes intézkedés elrendelése azt sem jelenti, hogy a Fővárosi Törvényszék bármilyen döntést hozott volna a kártérítés tárgyában folyó perben. A KÉB szerint az ideiglenes intézkedés elrendelése mindössze azt a célt szolgálja, hogy átmeneti és meghatározott időre, azaz a következő tárgyalásig a jelenleg fennálló helyzet ne változzék.

A Közös Értékesítési Bizottság üdvözli, hogy a Törvényszék még a Takarékbank Zrt. részvényeinek értékesítésére kötött szerződés várható zárási időpontja előtt megnyugtatóan rendezi a részvények vitatott státuszát.