Deloitte: Javul a pénzügyi hangulatunk

2014.03.27. 13:25

Valutaváltó

A Deloitte szerint az előző évhez képest tovább javult a magyar lakosság hangulata a mindennapi pénzügyeket illetően: nemcsak a fogyasztási és megtakarítási lehetőségeket látják optimistábban az emberek, a hitelfelvételi kedv is az elmúlt két év legmagasabb értékét érte el – írja az MTI. Ha ez a trend folytatódik, az már középtávon is a hitelpiac beindulásához vezethet.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar lakosság közel egyharmada még nem igényelte az ingyenes készpénzfelvételt, akik pedig igénybe vették, azok főleg magasabb jövedelmű, aktív bankhasználók.

Szívesebben veszünk fel hitelt

Az elemzés szerint, bár még mindig alapvetően elutasítók az emberek a hitelekkel szemben, az elmúlt időszakban javult a helyzet: 2013 első félévéhez képest 5 százalékponttal, 73 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem tartják valószínűnek, hogy a közeljövőben hitelt vesznek fel.

A kutatás arra is rámutatott, hogy az emberek inkább kényelmesek a pénzügyeikben, és nem keresik aktívan az olcsóbb banki termékeket. A legtudatosabban a megtakarításai elhelyezése során dönt a lakosság: ebben az esetben jobban utánajárnak a részletes feltételeknek, mint amikor hitelfelvételről vagy folyószámlanyitásról van szó. A legtöbben azonban még így is annál a banknál keresnek terméket a félretett pénzük befektetésére, ahol más termékkel kapcsolatos szolgáltatást is igénybe vettek.

Megtakarítunk és többet fogyasztunk

Az elemzés szerint nőtt a megtakarítási optimizmus: 5,4 százalékponttal kevesebben érzik úgy, hogy továbbra sem tudnak majd többet félretenni, mint az elmúlt hónapokban (62 százalék). Alig tapasztalható azonban változás a megtakarítással nem rendelkező lakosság arányában (88 százalék), ezért az optimizmus növekedését elsősorban a magasabb jövedelműek derűlátása okozhatja.

Legnagyobb mértékben a fogyasztással kapcsolatban javult a lakosság hangulata: 2013 első félévéhez képest 6 százalékponttal csökkent azok aránya, akik úgy érzik, nem tudnak többet költeni a mindennapokban (61 százalék). Míg korábban a fogyasztási és megtakarítási optimizmust kifejező indexek szorosan követték egymást, 2014 elején a két index közötti olló szélesebbé vált. A fogyasztási várakozások ugyanis februárban a karácsonyi időszakban mért csúcshoz képest kevésbé csökkentek.

A felmérés szerint a legkedveltebb fizetési forma továbbra is a sárga csekk, a csoportos beszedési megbízást csupán a válaszadók 32 százaléka ismerte. A legnépszerűbb megtakarítási forma - noha csökkenő mértékben - még mindig a lekötött forintbetét - írja a Deloitte.