Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem a bankok fizették a tranzakciós adót

2014.03.31. 12:24

Az MNB hétfőn megjelent elemzése szerint a lakossági bankkártyák esetében a bankok teljesen áthárították a lakosságra a tranzakciós illetéket, míg a vállalatoknál ez nem történt meg – írja a Portfolio.hu.

Az elemzésből kiderül, hogy 2012 végéhez képest 150 ezerrel kevesebb bankszámlája volt a magyaroknak, miközben a cégek és más szervezetek számláinak száma nem változott jelentősen. Az elmúlt évek folyamatos emelkedése után 2013-ban kismértékben, 1,4 százalékkal 10,6 millióra csökkent a számlák száma.

A lakossági bankkártyás fizetéseknél a bankok tavalyi kommunikációja szerint nem történt meg a tranzakciós illeték áthárítása, azonban ez annyiban igaz csak, hogy tranzakciós szinten nem jelent meg új vagy magasabb díjelem. Viszont átlagosan 1700-ról 3000 forintra nőttek az éves kártyadíjak, így jegybank szerint itt a bankok teljesen áthárították az adót.

A kutatás módszertana

Az MNB Szemlében megjelent friss elemzésében a jegybank a 11 legnagyobb pénzforgalmú banknál vizsgálta a banki szolgáltatások árait a tranzakciós illeték bevezetése és megemelése előtti, illetve utáni időszakban. A díjak változását és a tranzakciós illeték bevezetését hasonlították össze. A fix, vagyis nem a tranzakció értékének arányában meghatározott díjakat (pl. éves kártyadíjak) forgalmi értékre vetített százalékos díjjá alakították át. Ezzel összehasonlíthatóvá váltak a díjak a tranzakciós illeték mértékével.

A vállalatoknál azonban átlagban elmaradt az áthárítás. Azt is figyelembe kell venni az áthárítás vizsgálatakor, hogy a vállalati szegmensben gyakoriak az egyedi megállapodások a bank és az ügyfél között, a jegybank pedig csak a nyilvános árakat vizsgálta. 

A 2013-as első féléves adatok alapján nem változtak a fizetési szokások, a korábbi tendenciák érvényesülnek továbbra is a területen. Az elektronikus fizetési módok lassú térnyerése, a készpénzfelvételek lassú visszaszorulása látható továbbra is.

Az MNB ma tette közzé a 2013-ra vonatkozó 2. féléves adatokat, amelyre még csak egy pillantást vetettek a szerzők, de ez alapján sem történt lényeges változás. Az átutalási tranzakciók átlagértéke sem nőtt, tehát nem történt meg az átutalások összevonása az értékhatár feletti díjak költségcsökkentő hatása miatt sem.