Yvette alig okozott komoly lakáskárokat

2014.05.16. 11:59

Valutaváltó

Elhagyott már minket Yvette, a ciklon, hajnalban mindenhol visszavonta a viharos szél miatti másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanakkor erős viharnak számított az elmúlt napokban. A ciklon miatt  tegnap 120 km/óra feletti sebességű széllökéseket mértek a Balaton déli partján, a tó vize sok helyen kiöntött a medréből, eláraszotta a lakott területeket, másfél méteres hullámok gyötörték Siófokot. A BAZ megyei Tornanádaskán huszonhét ház rongálódott meg, 126 embert költöztettek ki. Háromezer fogyasztónál ment el az áram Zalában, és árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni mintegy 200 kilométernyi folyószakaszon. A tűzoltóknak a vihar kezdete óta 1800 esetben kellett beavatkozniuk, közel 200 lakóépületet és 60 közintézményt rongált meg a szél.

A rendkívüli időjárás nem okozott azonban kiemelkedően sok biztosított kárt, írja a Biztosítási Szemle. A piacvezető lakásbiztosítóhoz péntek reggelig 800 meteorológiai kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege összesen alig a 68 millió forint. 

A legtöbb bejelentés Borsod, Somogy és Baranya megyéből érkezett, és döntő részük (512 db) vihar okozta kár.

„A mostani vihar is bebizonyította, ha figyeljük az előrejelzéseket, és idejében elkezdődik a védekezés, akkor az ingatlanokat érő károk egy része elkerülhető” – mondta Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.