Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jöhet a jövedelemarányos törlesztés

2014.06.03. 08:44

Akár már idén bevezethetik a jövedelemarányos törlesztést – mondta az InfoRádiónak a jegybank ügyvezető igazgatója. Nagy Márton szerint a piaci viszonyokhoz alkalmazkodó lesz a rendszer.

A cél, hogy megvédjék a lakossági ügyfeleket attól, hogy túlságosan eladósodjanak, adósságcsapdába kerüljenek. Nagy Márton elmondta: csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek figyelembe a bankok a hitelek törlesztő-részletének megállapításakor, és ez a hitelezési fék minden hiteltípusnál érvényes lesz.

"A törlesztő-részletek összege kell, hogy jövedelemarányosan egy bizonyos szint alá kerüljön. Ez minden típusú hitelre ki fog terjedni, tehát a lakás-, a szabad felhasználású-, a fogyasztási, a gépjármű-vásárlási, a személyi hitelekre és a hitelkártyákra egyaránt" – mondta.

Nagy szerint azt kell megnézni, mekkora az adott háztartás terhe és ezt kell jövedelem-arányosan egy olyan limit alá szorítani, amely mellett az ügyfél nem túlságosan adósodik el.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: az alkalmazott mutatók mértéke attól is függ, hogy mennyire erős a hitelezés, vagy épp mennyire visszafogott. Nagy Márton elmondta: mivel a rendszer alkalmazkodik a piaci viszonyokhoz, nem fogja majd vissza a hitelezési kedvet. A javaslatról egyeztetnek az Európai Központi Bankkal, és várhatóan ősszel, vagy legalábbis még idén életbe léphet.