Jön az új hitelminősítő

2014.06.04. 11:36

Valutaváltó

A hongkongi székhelyű Universal Credit Rating Group (UCRG) bázisán hozzák létre a közös orosz-kínai hitelminősítőt - khivatkozott a Kommerszantra az MTI.

Az UCRG-t tavaly júniusban a kínai Dagon, az orosz RusRating és az amerikai Egan-Jones Ratings egyenlő részvételi arányával alapították meg.

Az orosz-kínai hitelminősítő, amelynek létrehozatalát kedden Pekingben jelentette be Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, a három nagy amerikai intézet, a Fitch, a Moody's és a Standard & Poor's versenytársa kíván lenni.

Eleinte csak orosz és kínai projektek

"Kezdetben az intézet közös orosz és kínai, valamint más ázsiai országokkal végrehajtott befektetési projekteket minősít majd, a rendszert a későbbiekben presztízse és elismertsége növekedésével párhuzamosan fogják tovább kiterjeszteni" - nyilatkozta az orosz pénzügyminiszter.

A Kommerszant úgy tudja, hogy szerdán Moszkvában Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes találkozik a RusRating tulajdonosával és vezetőivel. A tekintélyes politikai-gazdasági napilap szerint az új hitelminősítő beindítása sokkal erőteljesebb ütemben folyik, mint korábban számítottak rá.

Épp eléggé igazuk volt

Az elképzelés április elején merült fel, azt követően, hogy a Fitch, a Moody's és a Standard & Poor's negatív minősítést adott ki az orosz gazdaság kilátásairól. Igor Suvalov akkor kijelentette, hogy szerinte a világ vezető hitelminősítői "nyugati kormányok hatása alatt ténykednek".

Az ügynökségek a visszaminősítést az orosz gazdaság teljesítőképességének gyengülésével, az Egyesült Államok és az Európai Unió Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseinek várható hatásaival és az ukrán válság miatt megnőtt világpolitikai kockázatokkal indokolták. Ebben mondjuk éppenséggel egyelőre nem tévedtek, folymatosan menekül a tőke Oroszországból, ami még úgy is jól látszik, hogy az oroszokat még az adatok erős kozmetikázásával is vádolják.

 

Afrikaiakat is várnak

A Kommerszant Alekszandr Zajcevnek, a RusRating vezetőjének nyilatkozatából azt a következtetést vonta le, hogy az orosz-kínai hitelminősítő összetétele tulajdonképpen eldőlt. Zajcev elmondta, hogy június végén tervezik megvitatni a részvételi arányt kínai partnerükkel a leendő közös hitelminősítőben.

Szerinte fontos tisztázniuk azt is, milyen feltételek mellett társulhatnak a lehetséges ázsiai, afrikai és amerikai partnerek.