Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A külföldi bankok épp biztonságot hoznak

2014.06.12. 08:36
Magyarországon az utóbbi években folyamatosan téma, hogy a külföldi bankok jelenléte a bankszektorban kívánatos-e, vagy nem az. Két neves cseh közgazdász a KKE-régió 4 országát, köztük Magyarországot is vizsgálva arra jutott, hogy a külföldi anyabankoktól lányaikhoz átgyűrűző csődkockázat lényegesen alacsonyabb, mint két helyi bank közötti bedőlési kockázat. Ebből a szempontból tehát inkább örülnünk kellene, hogy még nem hagyták el az országot a külföldi tulajdonú bankok.

A fejlődő piacokon, így a KKE-régióban is, a bankok egy jelentős része külföldi bankcsoportok leányaként működik. A pénzügyi válság kitörése előtt a külföldi jelenlétnek inkább örültek az egyes országok szabályozói: a külföldi tulajdonosok javították a bankszektorok hatékonyságát, amelyek előtte túlnyomó részben állami tulajdonban álltak, írja a Portfolio.

Ezt a pozitív szemléletet a pénzügyi válság változtatta meg, amikor a fejlett országok felől terjedt el a krízis a fejlődők felé. Azóta a fejlődő térségben inkább potenciális kockázatként tekintenek a külföldi tulajdonú bankokra, így van ez Magyarországon is. Orbán Viktor többször is elkezdte magyarázni, hogy nagy célja, hogy a magyar bankszektor legalább felének magyar tulajdonban kellene lennie, bár azt sose mondta még el, hogy miért pont a annyinak. De például Matolcsy is kikelt már magából a külföldi bankok ellen.

1

A külföldi bankok így váltak szeretett gyermekekből utált mostohagyerekekké: a témában az utóbbi időben készült legtöbb közgazdasági kutatás a helyi bankok külföldiekkel szembeni előnyeiről szól. Tomas Fiala és Tomas Havranek cseh közgazdászok arra voltak kíváncsiak frissen publikált kutatásukban, hogy a külföldi bankok és leányaik közötti kockázatok, illetve a helyi bankok közötti kockázatok mekkorák egymáshoz viszonyítva. Vagyis egyszerűbben: kívánatos-e a külföldi bankok jelenléte a KKE-régióban a rendszerkockázatokat figyelembe véve, de a hitelezési aktivitást nem vizsgálták ebben a tanulmányban.

2

A szerzők 1994-2013 közötti adatokat alapul véve statisztikai módszerekkel (Extreme Value Theory) vizsgálták 4 KKE-régiós ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia bankszektorát a csődkockázatok szempontjából. Ezt a módszert olyan esetekben szokás alkalmazni, amikor extrém események bekövetkeztének valószínűségét számszerűsítik, ilyen például egy bank esetleges csődje.

3

Arra a következtetésre jutottak, hogy a külföldi anyabankoktól átgyűrűző csődkockázat lényegesen alacsonyabb, mint két helyi bank közötti kockázat. Ha egy helyi bank csődbe megy, akkor 15 százalék a valószínűsége, hogy egy másik helyi bank is követi. Ezzel szemben ennek kevesebb, mint fele, 7 százalék az esélye annak, hogy egy leánybank csődbe megy, ha az anyabankja bajba kerül. Ez tehát azt is jelenti, hogy kizárólag a rendszerkockázatokat tekintve igenis szerencsés, ha egy ország bankszektorában külföldi bankok is helyet kapnak.