Alig lettünk gazdagabbak tavaly

2014.06.13. 13:32

Valutaváltó

2013-ban ismét az amerikai háztartások voltak a legvagyonosabbak, de a leglátványosabb növekedést ezúttal is az ázsiai régió nyújtotta. A globális pénzügyi vagyon növekedésének oka elsősorban a piaci árfolyamok emelkedése, különösen azok jártak jól, akik részvényekben fialtatták a pénzüket - derül ki a Boston Consulting Group friss elemzéséből.

2013-ban 14,6 százalékkal nőtt a háztartások vagyona 2012-höz képest. A Boston Consulting Group elemzése szerint 2013-ban a privát vagyon növekedése a legtöbb régióban gyorsult, a legnagyobb növekedést most is a Japánon kívüli ázsiai régió mutatta, de az észak-amerikaiak vagyona is több mint 10 százalékkal nőtt – írja a Portfolio.hu.

A korábbi évekhez hasonlóan a legvagyonosabb régió tavaly is Észak-Amerika volt (50,3 billió dollár) majd 2012-höz hasonlóan ezúttal is Nyugat-Európa következik (37,9 billió dollár), melyet a Japánon kívüli ázsiai régió követ (37 billió dollár).

A részvénypiac volt a tuti

A globális pénzügyi vagyon növekedése elsősorban a már meglevő pénzügyi vagyon értéknövekedésének köszönhető: a BCG tanulmánya szerint az összesen 19,3 billió dolláros növekedésből ez 15,2 billió dollárt indokolt, míg az új megtakarítások 4,1 billió dollárt jelentettek.

A következő években a háztartások vagyona éves szinten átlagosan 5,4 százalékkal nőhet, mely így 2018. végére megközelítheti a 200 billió dollárt, a növekedés felét az ázsiai régió adhatja. A globális növekedés motorját a fejlődő országok GDP-jének és megtakarításainak növekedése jelenti majd. Észak-Amerika (59,1 billió dollár) a második helyre, míg a nyugat-európai régió (44,6 billió dollár) a harmadik helyre csúszhat vissza 2018-ra, míg a Japánon kívüli ázsiai háztartások vagyona 61 billió dollárra emelkedhet.

Mindenhol taroltak a részvények

Észak-Amerika

Az észak-amerikai háztartások vagyona az előző évben 15,6 százalékkal, 50,3 billió dollárra emelkedett. A növekedés oka elsősorban a részvénypiacok szárnyalása, de a gazdasági növekedés is fontos szerepet játszott. 

Nyugat-Európa

A nyugat-európai háztartások pénzügyi vagyona 5,2 százalékkal 37,9 billió dollárra emelkedett 2013-ban. Az észak-amerikai háztartásokhoz hasonlóan a nyugat-európaiak privát vagyonában is a részvények súlya nőtt a leginkább.

Ázsia (kivétel Japán)

Az ázsiai régióban kezelt privát vagyon 30,5 százalékkal 37 billió dollárra emelkedett. Míg a fejlett nyugati régiókban a növekedés motorja elsősorban a részvénypiaci árfolyamok emelkedése volt, addig a Távol-Keleten inkább a GDP bővülése játszotta a főszerepet. 

Japán

Változatlan devizaárfolyamokat feltételezve a japán háztartások pénzügyi vagyona 4,8 százalékkal 15 billió dollárra emelkedett tavaly, azonban a dollárral szemben gyengülő jen negatív hatásával is kalkulálva már kisebb visszaesés figyelhető meg az egy évvel ezelőtti vagyonhoz képest.

Kelet-Európa

A kelet-európai háztartások pénzügyi vagyona 17,2 százalékkal 2,7 billió dollárra emelkedett: a részvényekben tartott vagyon 22,2 százalékkal, a kötvényekben 12,3 százalékkal, a betétekben pedig 16 százalékkal emelkedett. A BCG elemzése szerint Magyarország a régió egyik sereghajtója, miután a háztartások vagyona csupán 3,6 százalékkal emelkedett.

Latin-Amerika, Közel-Kelet és Afrika

A latin-amerikai illetve a közel-kelet és afrikai régióban szintén nőtt a háztartások vagyona, rendre 11,1 és 11,6 százalékkal, az egyes országok devizaleértékelésével is kalkulálva ugyanakkor már visszaesés volt tapasztalható. Hasonlóan a többi régióhoz. A latin-amerikai és a közel-keleti illetve afrikai régióban is a részvények súlya nőtt a leginkább.