Jönnek az iszlám bankok

2014.07.02. 14:00

Valutaváltó

Új piacokra lépnének az iszlám bankok Európában, Ázsiában és Afrikában, miután a Perzsa-öböl menti államokban és Délkelet-Ázsiában lassult a növekedési ütemük az utóbbi években, írja az MTI.

Az iszlám bankok, amelyek vallási alapon tiltják a kamat felszámítását és a tisztán pénzügyi spekulációt, továbbra is betartanák a saría, a muszlim vallásjog előírásait. A nem muszlim ügyfelek megnyerése érdekében azonban elhagynák az "iszlám" jelzőt a nevükből, így utalva arra, hogy a banki szolgáltatások színvonalát nem szorítják háttérbe a vallási szempontok.

Az iszlám bankok nagy előnye a hagyományos bankokkal szemben, hogy jobban tudják hangsúlyozni tevékenységük erkölcsi alapjait; különösen azután, hogy a világméretű pénzügyi válság során felszínre került visszaélések megrendítették az ügyfelek bizalmát a bankrendszerben - mondta el az Abu Dhabi Islamic Bank (amely Abu Dhabi International Bankra tervezi változtatni nevét) vezérigazgatója.

Az iszlám bankok elutasítják a hagyományos bankok által használt összetett pénzügyi műveletek nagy részét, az iszlám bankszámlákon keletkező haszon befektetésekből és nem kamatfizetésből származik. Elvileg ugyanis kamatot nem szedhetnének a saría szerint, de ezt úgy cselezik ki, hogy vállalkozásokba fektetik az ügyfeleik pénzét és a vállalkozásokkal közösen elért haszonból vagy veszteségből részesülnek. Így ez már nem kamatnak minősül, hanem kereskedelmi nyereségnek, amit már engedélyez a saría. Az ügyfelek pedig úgymond megválaszthatják, mennyire kockázatos vállalkozásba akarnak beszállni.