Csökken a magyar bankkártyák száma

2014.07.03. 07:50

Valutaváltó

Mind a bankszámlák, mind a bankkártyák száma csökkent az első negyedévben, ami arra utalhat, hogy a lakosság igyekszik csökkenteni a komolyan megemelkedő bankszámlaköltségeit is - hivatkozik a Világgazdaságra az MTI.

A Magyarországon vezetett fizetési számlák száma idén első negyedévében 1 százalékkal esett vissza az elmúlt év végéhez képest: a 10,49 millió számlán belül a lakossági számlák számában további kismértékű csökkenés figyelhető meg, míg a gazdálkodó szervezetek számláinak száma nem változott lényegesen a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A fizetési kártyák számában hasonló mértékű csökkenés tapasztalható, a 7,54 millió darab betéti kártya 1 százalékkal alacsonyabb a 2013 végi értéknél, míg a hitelkártyák száma az előző évi emelkedés után 4 százalékkal, 1,32 millió darabra csökkent a negyedév végére. Mindez a lap szerint arra utal, hogy a lakossági ügyfelek igyekeznek lejjebb szorítani a folyószámla-vezetéssel kapcsolatos költségeiket.

Az internetes fizetések során használható virtuális kártyák száma viszont 2 százalékkal 629 ezer darabra, az érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkező kártyák száma pedig 25 százalékkal 2,2 millió darabra emelkedett, így már a fizetési kártyák negyede rendelkezik az utóbbi funkcióval.