nonono

Teljes káosz a bolgár bankpánikban

2014.07.04. 10:15

Valutaváltó

Még balkáni szinten is elég komoly káosz van Bulgáriában. Egyre jönnek a bankrohamok, és nem biztos, hogy itt a vége a mostani hangulatban. Egymásnak estek az ország leghatalmasabb oligarchái, de már a egész bankrendszerük kockázatai emelkednek. És még sem kizárt, hogy ismét Putyin érdeke a minél nagyobb zűr.

Bulgária az elmúlt napokban a bankrohamoktól hangos. Először ugyanis Deljan Pejevszki helyi médiamogul és képviselő bejelentette, hogy a negyedik legnagyobb bolgár bank (KTB) tulajdonosa és az egyik leggazdagabb bolgár, Cvetan Vasziljev merényletet szervezett ellene és egyébként is lop a bankjából. Majd az ügyészség hirtelen lecsukta Vasziljev három munkatársát, de két nap múlva elengedték őket.

Jó tudni, hogy Pejevszki forintban több tízmilliárdos összeggel tartozik a KTB-nek, a médiavállalkozásai kapcsán, de ezek egy részét nem tartja jogosnak. Emellett Pejevszkit a Der Standard szerint körözik Ausztriában, mivel tavasszal ő akarta volna megöletni Vasziljevet.

Behergelték a tömeget

Mindenesetre a sajtóban heves spekuláció indult be a bank sorsával kapcsolatban, sms-ekben és mailekben sokan olyan híreket is gyorsan megpróbáltak elterjeszteni, hogy Vasziljevet már eltették láb alól és egyébként is komoly bajban van a bank. Ennek hatására a betétesek megrohanták a bankot, és pár nap alatt kivették a betétek ötödét. A bajban lévő bank hírét az is erősítette, hogy az orosz kisebbségi tulajdonos két hete elutasította, hogy tőkét emeljen a cégnél, de egyébként egyáltalán nem volt instabil helyzetben a KTB. 

A bolgár jegybanknak kellett lépnie, felfüggesztették a KTB igazgatóságát, irányításuk alá vették az intézményt, felfüggesztettek minden kifizetést. A hírek szerint a bolgár fejlesztési bank fogja kisegíteni a hirtelen bajba jutott céget.

Nincs a banknál a betétem?

Adott pillanatban bizony, hogy nincs, illetve csak egy kis része. Egy kereskedelmi bank ugyanis hamar csődbe menne, ha csak annyit csinálna, hogy bevenné a betéteket, aztán puszta jószívűségből kamattal visszaadná.  Az alapvető üzleti modelljük szerint a betéteket kihelyezik hitelként, amire betéti kamatnál többet kérnek, ezen lehet nyereségük.

Viszont a kihelyezett hitelek jellemzően hosszabb távúak, míg sok kis betétes jellemzően rövidebb távon kérheti vissza a pénzét, ezért bankoknak kötelező egy megfelelően kis részt tartalékolni a betétesek várható igényeire. Ha viszont betétesek mind egyszerre akarnák kivenni az összes pénzüket, azzal komoly veszteséget okozhatnak a banknak és akár maguknak is. Ezért a világ összes fejlett országában büntetik, ha valaki bankpánikot akar gerjeszteni.

Aztán rá pár napra bankpánik történt a harmadik legnagyobb banknál, a First Investment Bankból (FIB) egy nap alatt 800 millió levát (128 milliárd forintot), a teljes betétállomány tizedét kivették. Itt is likviditási gondok jelentkeztek azonnal, lezárták az ATM-eket és bezártak a bank fiókjai. A bolgár jegybank emellett elég vészjósló üzenetet adott ki, szerintük szervezett támadás zajlik az egész bolgár bankrendszer ellen.

Lehet halászni a nagy zűrzavarban

Emellett komolyabb belpolitikai káosz is kialakulóban lehet, nem sokkal az őszi parlamenti választások előtt. Becsatlakozott például a korábbi miniszterelnök-helyettes, Ivaono Kalfin is, aki szerint Pejevszki és Vasziljev belharca ez az egész, több szervezet arra szólította fel az ügyészséget, hogy fedjék fel, hogy "kik állnak a mostani kormány mögött", Vasziljev szerint Pejevszki és ő konfliktusa csak a látszat, igazából az egész országot akarják valakik destabilizálni. A KTB bank kisebbségi tulajdonosa, a az orosz állami VTB pedig nyíltan szeretné megszerezni a teljes bankot, így sokan Putyinék trükkjeit is sejtik a mostani káosz mögött.

A bankrendszer egésze mindenesetre megfelelően tőkeellátott, alapvetően nem lennének veszélyben, különösen nem a bankszektor 70 százalékát adó külföldi bankok, akik közt ott van a OTP tulajdonában lévő DSK is.

A Fitch szerint azonban a likviditási kockázatok az egész bankrendszert veszélyeztetik, ilyen ideges hangulatban könnyeben kirobbantható egy bankpánik mások ellen is. Ugyanakkor leginkább a bolgár tulajdonú bankok vannak veszélyben, nekik ugyanis jellemzően sokkal gyengébb a vállalatirányításuk, és inkább átszövi őket a korrupció is.

Bulgáriában egyébként is igen egészségtelen módon fonódtak össze a politikai és a gazdasági szálak, a kormányzat nehezen irányít és ország az IMF-segítség szélén egyensúlyoz, emellett több milliárd eurónyi uniós támogatásuk áll a korrupciógyanú és a szabálytalan eljárásaik miatt. Szinte még az a legkevesebb, hogy a leva árfolyama is érzékeny lehet az újabb botrányokra.