Még gyengébb forintra számít az Unicredit

2014.07.21. 10:09

Valutaváltó

Dan Bucsa, az UniCredit londoni elemzője kifejezetten pesszimista kimeneteket vázolt hazánkról legutóbbi elemzésében, idézi a Portfolio. Hosszan kitért a devizahiteleket érintő tervekre, a hitelek forintosítására és a többi állami beavatkozásra is. Fő megállapítása az, hogy ezek az intézkedések akár visszafelé is elsülhetnek, rendkívül nehéz helyzetet idézve elő hazánkban.

Számításai szerint a tíz legnagyobb hazai bank közül legalább négyen negatív tőkehelyzetbe kerülhetnek miután az összes rájuk vonatkozó állami intézkedés érvénybe lép. A pénzügyi válság óta már több mint 3,5 milliárd eurónyi plusztőkét kellett az anyabankoknak a magyar leányaikhoz juttatni. Most pedig, a lakossági hitelezés rendkívül rossz kilátásaival vegyítve, akár az a helyzet is előállhat, hogy a külföldi szereplők újragondolják helyzetüket - mondta Bucsa.

Csak a Takarékbank nyerhet a bajba jutott bankokon  

A magyar kormányzatnak azzal a kockázattal is számolnia kéne, hogy egyes, gyengébb helyzetű bankokat ki kell majd mentenie az intézkedései miatt. Bucsa szerint kevéssé valószínű, hogy más szereplők vásárolnák fel a bajba jutott bankokat, hiszen egyedül a Takarékbank és az OTP lenne erre képes, de az utóbbi kevéssé lehet érdekelt az ilyesfajta hazai terjeszkedésben.

A most kialakuló helyzetben egyáltalán nem valószínű, hogy fel tudna futni a hitelezés, és abból következően a lakossági fogyasztás. Az MNB növekedési hitelprogramjának esetleges pozitív hatásait pedig a még erősebb banki mérlegalkalmazkodás ellensúlyozhatta - jegyezte meg Bucsa.

A devizahitelek forintosítása kapcsán az elemző úgy véli, hogy a jegybank egy folyamatos átváltást preferálna, mivel nem szeretné, hogy a tartalékai túl gyorsan essenek vissza. A hitelek visszafizetése és az állampapírok nagyobb ütemű vásárlása, feltehetően teljesen eltünteti majd a likviditási többletet a magyar piacon. Ez pedig szigorodó pénzpiaci feltételeket eredményezhet a jövőben - noha ezt csak 2015 negyedik negyedévére teszik az UniCredit elemzői.

Még gyengébb forintot akarhatnak

A bank várakozásai szerint a rövidebb távú államkötvények hozamai tovább fognak csökkenni . Úgy vélik ugyanakkor, hogy a hosszabb távú 5-10 éves magyar államkötvényeket a mostaninál is kevésbé tartják majd értékesnek a befeketetők.

A forint gyengülő árfolyamával kapcsolatban Bucsa még mindig azon a véleményen van, hogy az a kormányzat érdeke szerint történik. Megjegyezve ugyanakkor, hogy ezt szerinte csak lassan és folyamatosan szeretnék látni, hiszen a forint túl gyors leértékelődése veszélyeztetné az ország adósságkonszolidációját.