A devizás csomag kicsinálta a bankokat

2014.08.22. 15:29

Valutaváltó

A végtörlesztés óta nem látott, 361 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a magyar bankszektor a második negyedévben. A devizahiteles csomagra eddig 350 milliárd forintot tettek félre a bankok. A biztosítók eközben 5 milliárd forintos nyereséget értek el három hónap alatt – írja a Portfolio az MNB friss adataira hivatkozva.

Ha nincs a devizahiteles csomag, valószínűleg kis veszteséget szenvedett volna el a magyar bankszektor a második negyedévben. Az árfolyamrés és részben az egyoldalú szerződésmódosítások visszamenőleges elszámolása miatt azonban a bankok egy része már nagy összegű céltartalékot képzett a második negyedévben. Ennek a teljes összege 350 milliárd forint körül volt az MNB közleménye szerint. A veszteségek még tovább nőhetnek, hiszen:

  • Nem minden bank számolta el az árfolyamrés mellett az egyoldalú kamatemelések visszarendezésének hatását,
  • Nem minden bank alkalmazta eddig az MNB szigorú képletét az adósoknak járó összeg kiszámításánál,
  • A devizahitelek kormány által ígért forintosításának esetleges költségei e számokban még nincsenek benne.

A devizahiteles csomag miatt a hitelintézetek közül egyedül a kevés devizahitellel rendelkező takarékszövetkezetek voltak nyereségesek, ahogy az alábbi táblázatban látható.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás