Vizsgálódik az MNB Töröcskei bankjánál

2014.08.22. 17:07

Valutaváltó

Átfogó helyszíni vizsgálatot folytat a Széchenyi Banknál az MNB, a vizsgálat határozattal fog záródni – közölte a jegybank a Portfolio a bankkal kapcsolatos megkeresésére reagálva.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenleg átfogó helyszíni vizsgálatot folytat a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nél. Egy átfogó vizsgálat során az MNB minden esetben áttekinti a felügyelt intézmény biztonságos működését szavatoló valamennyi részterületet, így az ellenőrzés kiterjed az intézmény jövedelmezőségére és tőkehelyzetére is.

– válaszolta a felügyelet a Széchenyi Bankról a Hvg.hu-n pénteken reggel megjelent cikk alapján megfogalmazott kérdésre. A lap arról írt, hogy a bank csaknem kilenc hónapja nem felel meg a jogszabályban előírt tőkekövetelményeknek.

A Hvg.hu értesülései szerint a Széchenyi Bank május végi közgyűlése kétlépcsős tőkeemelést rendelt el, amelyet a bankot 51 százalékban tulajdonló,

a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-nek kellett volna végrehajtania. Mivel Töröcskei nem tudott tőkét emelni, a lap forrásai szerint külföldi, elsősorban orosz befektetőtől várt anyagi segítséget, miközben elérte, hogy a 49 százalékos tulajdonnal rendelkező állam még ne intézkedjen az ügyben.

A május végi közgyűlésen a állam azt is elérte, hogy a tőkeemelés elmaradása esetén elővásárlási joggal rendelkezzen. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem válaszolt a lap kérdésére, miszerint él-e az állam az elővásárlási joggal.