Duplázza az MNB a hitelprogramját

2014.09.02. 15:02

Valutaváltó

Augusztus végéig 337,4 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a növekedési hitelprogram (nhp) tavaly október 1-je óta tartó második szakaszában, közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ahogy arra idővel számítani lehetett, a Monetáris Tanács úgy döntött, hogy 500 milliárd forintról 1000 milliárd forintra emeli a program keretösszegét – írja a Portfolio.

Az nhp tavaly nyári első és a jelenleg is futó második szakaszában összesen 14 ezer kis- és középvállalkozás jutott 1040 milliárd forintnyi hitelhez a legfeljebb 2,5 százalékos kamatozás mellett. A Monetáris Tanács a jegybank közleménye szerint arról döntött, hogy a legfeljebb 2000 milliárd forintosra hirdetett és eddig 500 milliárd forintos kerettel futó második szakasz keretösszegét 1000 milliárd forintra emeli.

Az MNB szerint nemcsak a kis- és középvállalatoknál, hanem már a teljes vállalati szinten bekövetkezett a hitelezési fordulat. A jegybank szerint jelentősen emelkedett a forinthitelek részaránya, miközben hosszabbodott ezek futamideje. Ugyancsak kedvező fejlemény, hogy egyre nagyobb arányban jutnak hitelhez a kisebb méretű vállalkozások is a programban.

A program az új hiteleken keresztül rövid távon támogatta a keresletet, amivel középtávon a magyar gazdaság potenciális növekedését is erősítette. Az MNB becslése szerint az nhp első és második szakasza keretében eddig folyósított hitelek 0,5-1 százalékkal növelik a GDP-t, ami megfelel az éves növekedés közel harmadának.

– értékelte a programot a jegybank.