Hétszáz forint felett használunk bankkártyát

2014.09.02. 11:20

Valutaváltó

A bankkártyával rendelkezők több mint kétharmada (69 százalék) fizet inkább kártyával készpénz helyett – derül ki a CIB Bank kedden közölt reprezentatív felméréséből, amelyről az MTI számolt be.

A jelentés szerint a megkérdezettek 24 százaléka inkább készpénzt használ, hét százalékuk pedig egyformán fizet kártyával és bankjeggyel.

Nagyjából 700 forint az a legkisebb összeg, amiért már inkább készpénzzel fizetnek.

A módszertanról

A kutatást a 25-59 éves, városi, bankkártyával rendelkező lakosság körében készítette 300 fő megkérdezésével a Gfk piackutató a bank megbízásából.

A felmérésből az is kiderül, hogy bankkártyával elsősorban hiper- és szupermarketben, drogériában, gyógyszertárban, ruházati üzletben és benzinkúton fizetnek, de legtöbben könyvet, illetve műszaki cikket is kártyával vásárolnak. A bankkártyával rendelkezők 46 százalékának több folyószámlája, 50 százalékának több bankkártyája van. Ennek oka jellemzően az, hogy a megkérdezettek betéti- és hitelkártyával egyaránt rendelkeznek, és sokaknak minden számlához külön bankkártyája van.

A válaszadók ötöde azért rendelkezik több kártyával, mert mindegyiket más célra használja, 25 százalékuk pedig a kártyákhoz kapcsolódó kedvezményeket használja ki. A kutatás szerint ugyanakkor a válaszadók negyede nincs tisztában a bankkártyák közötti különbségekkel.

A bankkártyát használók túlnyomó többsége tájékozott az ingyenes készpénzfelvételről, 86 százalékuk már nyilatkozott is erről. 

A válaszadók közel 70 százaléka egyszer vagy kétszer vett fel készpénzt bankautomatából az elmúlt hónapban.


  • Bérelnék
  • Bankszámla