Drágább lett a kötelező

2014.09.05. 08:00

Valutaváltó

Úgy tűnik, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 2008 óta tartó (kgfb) folyamatos díjcsökkenése az idén megállt, írja a Világgazdaság. A kgfb-átlagdíjak 2007-ben voltak a csúcson, akkor egy átlagos autós a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint csaknem 32 ezer forintot fizetett évente a biztosítójának. Azóta szerencsére a nagyobb verseny lehetősége miatt minden évben csökkent az átlagdíj, és tavaly már alig haladta meg a 18 ezer forintot.

Az első féléves jegybanki adatok szerint az idén 48,2 milliárd forint volt a biztosítók kgfb-díjbevétele, ez csaknem 8 százalékkal magasabb a tavalyinál. A szerződések száma ugyanakkor ennél kisebb mértékben nőtt csak, mindössze 4,4 százalékkal.  Jelenleg tehát mintegy 4,23 millió autónak van kötelező biztosítása Magyarországon. Az átlagdíj, amit az autósok a tavalyi első félévben befizettek, 11024 forint volt, az idén az első hat hónapban 11397 forint biztosítási díjat róttak le az üzembentartók.

A mintegy 3,4 százalékos növekedésben persze szerepet játszhat az is, ha többen fizették be az év elején előre az egész éves díjat, mint tavaly. Az előző hét évben az első félévben beszedett díjak volumene is rendre csökkent, most először tapasztalható változás.

A Netrisk netes alkuszcég adatai szerint a biztosítók inkább az újonnan szerződőknél emeltek díjat, a legmagasabb bónuszfokozatban sokszor csökkentették is a tarifákat.