Tömegével veszik a bankok egymás bedőlt hiteleit

2014.09.05. 15:52

Valutaváltó

Nem kimutatható szoros összefüggés az egyes bankszektorok jövedelmezősége, illetve hazai/külföldi tulajdon szerinti megoszlása vagy koncentrációja között - mondta Simonyi Tamás, a KPMG igazgatója az MKT Közgazdász-vándorgyűlésén tartott előadásában.

Összességében a hazai irányítású bankoknál 4,4 százalékos, a külföldieknél 5,7 százalékos tőekarányos megtérülést tárt fel Simonyi, a Portfolio tudósítása alapján. Külön kiemelte, hogy hatszorosára nőtt Európában a banki eszközeladások volumene tavalyhoz képest. A pénzügyi intézmények hajlamosak felvásárolni egymás eszközeit, ha elég olcsón adják őket.

Simonyi Tamás számos érdekességet említett a magyar és az európai bankszektorral kapcsolatban pénteki előadásában, például:

  • A közép-európai országok (egyenként) 5 legnagyobb bankja közül egyedül a magyar MKB és a lengyel PKO rendelkezik magyar állami tulajdonnal. A hazai tulajdon részaránya (50%) átlagosnak mondható Magyarországon.
  • A régióban a lengyel, majd utánuk a cseh bankok megtérülése a legmagasabb. A megtérülés és a hazai tulajdon részaránya között lényegében nincs összefüggés a különböző országok adatai alapján.
  • Magyarországon a bankpiac koncentrációja alacsonynak mondható. Lengyelországban hasonló a koncentráció, de ennek sincs semmi köze a megtérüléshez.
  • Dél-Európában gyakoriak a magas banki veszteségek. Olaszországban a nálunk is kiemelkedő szerepet játszó bankok megtérülése drámaian alacsonynak mondható (nagy a veszteség), és szinte mindegyik hazai tulajdonban van.
  • Nyugat-Európában a bajban lévő bankokat megmentették, (de például a Hypo-Alpe-Adria katasztrofális befektetés volt.) Hollandiában az öt legnagyobból három bank állami, Svájcban pedig nagyon magas a GDP-hez viszonyított banki eszközök aránya (281%). Ausztriában fájdalmas a bankok számára bármilyen leánybanki tőkeemelés.
  • Az észak-európai nagybankok kivétel nélkül nyereségesek. Tőkével jól ellátottak, működésük pedig egészséges. E régióban Dániában a legmagasabb az egy főre jutó eszközök mértéke. A svéd bankok jellemzően hazai irányításúak, szemben a finnekkel.
  • Idén a banki eszközeladások volumene hatszorosára nőtt tavalyhoz képest: a Royal Bank of Scotland, a Lloyds és a Commerzbank jár ebben élen. Csak a KPMG londoni irodája 30 milliárd eurónyi eszközt adott el idén, ami az OTP magyarországi mérlegfőösszegének közel másfélszerese. Az eladásokat az eszközminőségi felülvizsgálatok hajtják. A pénzügyi intézmények hajlamosak felvásárolni egymás eszközeit jelentős diszkont mellett - óriási ezekért a kereslet.