200 millió eurót kap az Eximbank az EIB-től

2014.09.17. 15:49

Valutaváltó

Az újabb 200 millió euró összegű hitelkeretről szerdán kötött megállapodást az Eximbank az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hitelszerződés alapján az EIB kedvezményes forrást biztosít az Eximbank számára, hogy a hazai hitelintézeteket bevonva versenyképes finanszírozást nyújtson a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) részére – írja az MTI.

A magyar kivitelből a kkv-k mintegy 15 százalékkal részesednek, a kormány szeretné elérni, hogy ez az arány emelkedjen, ebben kulcsszerepe van az olyan intézményeknek, mint az Eximbank, amelyek a kkv-kat segítik abban, hogy a magyar cégek versenyelőnybe kerüljenek a külpiacokon - mondta Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója elmondta, hogy az EIB 2013 decemberében már százmillió euró összegben hitelezett az Eximbanknak, ezt az összeget pedig teljes egészében továbbhitelezték 170 magyar vállalkozásnak. 

Az előző hitelkeret a legjelentősebb mértékben a feldolgozóiparban, valamint a kereskedelmi szektorokban működő vállalatok tevékenységét segítette, és ez alapozta meg az újabb, 200 millió euró összegű hitelkeretet, amiből 70 százalékban kell a kkv-kat finanszírozni. Az együttműködés 9 milliárd forintos kamatmegtakarítást jelent a költségvetés számára.