Optimistábbak a kisvállalkozók

2014.09.17. 11:58

Valutaváltó

Megfontolt, kisebb lépések mentén, de újra előre tekint és üzleti fejlesztésekben, beruházásokban gondolkodik a magyarországi kisvállalkozások 60 százaléka – derül ki a CIB Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.

A felmérésben összesen 600 társas vállalkozás és egyéni vállalkozó vett részt, aminek az árbevétele nem haladta meg az évi nettó 250 millió forintot.

A kutatásból kiderül, hogy:

  • a vállalkozások közel 60 százaléka gondolkodik kihasználható üzleti és fejlesztési lehetőségekben.
  • A megkérdezettek 23 százaléka kis fejlesztéseket, beruházásokat tervez, 18 százalék a tevékenység bővítését tartja elképzelhetőnek, 13 százalék pedig belföldi vagy külföldi terjeszkedést lát lehetségesnek. Átfogó fejlesztést és nagyobb beruházást a megkérdezett kisvállalati vezetők 12 százaléka tervez.
  • A felmérés szerint a kisvállalkozások harmada 6-12 hónapra előre tervez üzleti döntései meghozatalakor, ami biztató előremozdulás az előző évekhez képest.
  • A megkérdezett, 100-250 millió forintos árbevételű cégek többsége készített már üzleti tervet is. Nemcsak a tervezés, hanem az újratervezés is jellemző a nagyobbakra: 69 százalékuk felülvizsgálta vagy megváltoztatta a cég üzletpolitikáját, főként a piaci körülmények miatt.
  • Kedvező fejlemény, hogy kétszer annyi vállalkozás szeretne több lábon állni és rendelkezik B tervvel, mint öt évvel ezelőtt.