Novembertől él a devizahiteles képlet

2014.10.16. 08:51

Valutaváltó

A devizahiteleseket érintő elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk - mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az MTI-nek.

Vonnák elmondta, hogy az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az első, "az alaprendelet" a rendszeresen és határidőre fizető adósokra vonatkozik majd. A speciális eseteket - a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban résztvevők ügyét - külön "alrendelet" fogja szabályozni.

Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerződések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni - mutatott rá.

A módszertan alapelve - a túlfizetések előtörlesztésként való elszámolása - önmagában könnyen átlátható, azonban a speciális esetek (a nem teljesítő hitelek, a kedvezmények, az egyedi banki konstrukciók) elszámolása összetett szabályok előírását igényli. Emiatt az MNB folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetség képviselőivel. Így az elszámolással kapcsolatos MNB-rendelet hatályba lépésekor a bankok már széleskörű információval fognak rendelkezni a módszertan részleteiről - reméli Vonnák Balázs.