Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Citibankos? Ide vigye a számláját!

2014.10.17. 07:41 Módosítva: 2014.10.21. 13:26
Kedden délután jelentette be a Citibank, hogy 11 országban – köztük Csehországban és Magyarországon – eladja a lakossági üzletágát legkésőbb 2015 végéig. A Citibank továbbra is szolgáltat majd céges ügyfeleinek Magyarországon is, de a lakossági ügyfeleket egy másik bank fogja átvenni, viszont azt még egyelőre nem tudni, hogy melyik.

Kiknek szól a Bankráció elemzése?

A Citibank a legelterjedtebb TOP 0 Ft-os díjcsomagjában lévő ügyfelek többségének már felmondta a szerződését az idei évben, ám nem mindenkinek. A Bankráció.hu ezért azt feltételezte, hogy akik a tisztogatás ellenére mégis maradtak, a díjcsomag havidíj-kedvezményéhez szükséges minimális 150 ezer forintos havi jóváírást meghaladják. Emiatt 300 ezer forintos havi átutalásoknál kezdték a vizsgálódást.

Bár a Citibank ügyfeleinek egyelőre semmi teendőjük nincs, a Bankráció.hu máris körbenézett, hogy ha netán gyorsan lezajlana az adásvétel, és valakinek nem felel majd meg az ügyfélállományt megvásárló bank, akkor hová érdemes továbbállnia citis lakossági ügyfélként.

A Magyarországon 1985 óta jelen lévő Citibank kezdettől fogva nem a lakosság széles körét célozza szolgáltatásaival, így noha díjai és feltételei sokat szelídültek a kétezres években, termékei máig is inkább a tehetősebb rétegeket szolgálják. 

A Bankráció ezért a magyar átlag feletti jövedelemmel elérhető, illetve a prémium ügyfélkörnek szánt termékek közül ajánl hasonló szolgáltatásokat a Citibank távozó ügyfeleinek.

AXA Bank

Az AXA Bank nemrég megújult számlacsomagjai közül az OKÉ 4 bankszámla ajánlható, ahol 300 ezer forintos havi átutalás esetén 100 forintos számlavezetési díj mellett az interneten a tranzakciós illeték összegéért utalhatunk korlátlanul – ezen belül 300 ezer forintig még az illetéket sem kell megfizetni. A csoportos beszedésekre pedig az illetéken felül tranzakciónként 25 forintot fizetünk, de 300 ezer forintig az is díjmentes.

A legkedvezőbb dombornyomású bankkártya 540 forintos havidíja helyett magasabb díjért választhatjuk a Magyarországon folyószámlához kapcsolódó betéti bankkártyák közötti egyedüli pénz-visszatérítéses bankkártyát, az AXA World MasterCardot a BankRáció.hu bankszámla összehasonlítója szerint. Igaz, nagyon rosszul járunk ezzel a bankkal, ha készpénzt szeretnénk felvenni, mert az minden egyes alkalommal a havidíjnál is drágább. 

OTP Bank 

A citibankosoknak az OTP Bank választása esetén érdemes áttekinteniük az OTP Simple szolgáltatáscsomag díjazását. Itt már havi 150 ezres jövedelem átutalással le lehet nullázni a számlavezetési díjat, az átutalások pedig a tranzakciós illeték összegéért vehetők igénybe. A csoportos beszedéseknek viszont fix díja van, 24 forint.

A Bankráció azonban ajánlja mellé az Online Tranzakciós Csomagot is, mely jelenleg minden internetes átutalást és csoportos beszedést tranzakciós díj nélkül biztosít 35 év alatt 199, 35 év felett havi 349 forintos havi díjért.

Akik pedig kedvelik az átalánydíjakat, azok havi két saját ATM-készpénzfelvételt összesen 349 forintos fix díjért, vagy havi öt saját ATM-készpénzfelvételt összesen 599 forintos fix díjért vásárolhatnak meg az ATM-kedvezménycsomagokban.

Utóbbinál ki lehet számolni, hogy egy készpénzfelvétel díja már 120 forintból kijön, amiért korlátlan összeget – pontosabban technikai korlát miatt általánosságban egy tranzakcióval legfeljebb 800 ezer forintot – vehetünk fel. Ez az átalánydíjas csomag nélkül, eredeti áron legfeljebb négyezer forintos készpénzfelvételt tenne lehetővé, afelett ugyanis már többet kell fizetni, mint 120 forint.

Ráadásul az OTP tud még valami olyasmit is, amit senki más, ez pedig az OTP Klub. Legalább havi 35 év alatt 150 ezer; 35 év felett 250 ezer forintos jövedelemmel olyan dombornyomású MasterCard PayPass bankkártyát is kaphatunk, amellyel fizetve, vagy azt felmutatva számtalan helyen az országban jelentős – akár 50 százalékos – kedvezményt kapunk szálláshelyeken, éttermekben, kulturális rendezvényeken, továbbá ezek webáruházaiban is.

Ezek a kedvezmények kizárólag ezzel a bankkártyával járnak, mely ráadásként még Multipont dupla pontgyűjtő kártya is egyben, így aztán még további, jelentős kedvezmények is kapcsolódnak hozzá a Multipont webáruházában.

Gránit Bank

Az országosan szerény méretű fiókhálózattal, cserébe annál nagyobb kedvezményekkel operáló Gránit Banktól a Bajnok vagy Bajnok Plusz Számlacsomagot ajánlja a Bankráció a távozó citibankosoknak, amely már havi 280 ezer forint jóváírástól is kedvezményeket kínál.

Az egyiknél nincs havidíj, a dombornyomású bankkártya éves díja 5390 forint (ami az első évben ingyenes), és az egyik érdekes kedvezmény éppen az, hogy nyilatkozat nélkül is havi 4 készpénzfelvételt végezhetünk a tranzakciós illeték feléért (0,3 százalék), az internetes átutalást pedig korlátlanul az illeték harmadáért (0,1 százalék) bonyolíthatjuk.

Így minél többet bankolunk, a Gránit annál többet megtakarít számunkra az államkasszába fizetendő illetékből. A másik Bajnok csomagban picit mások a kedvezmények: a havidíj ugyan 990 forint és a kártya éves díja is 600 forinttal magasabb, viszont négy darab teljesen ingyenes készpénzfelvétel jár a csomagban és az internetes átutalások is korlátlanul ingyenesek, itt tehát még illetéktöredék sincs. Mindenki kiszámolhatja, hogy számára melyik a kedvezőbb.

K&H Bank

A K&H Banknál is léteznek havi díjért megadott kedvezményeket kínáló, ún. okos csomagok, ám itt még a havidíj is lehet nulla az ingyenes tranzakciók mellett. Az eddigi érintetteknél magasabb, 350 ezer forintos havi átutalás szükséges a Kényelmi számlacsomag 3354 forintos havi díjának 1627 forintra csökkentéséhez, ami pluszban 7 milliós megtakarítási állománnyal pedig le is nullázható.

A betéti bankkártyával havonta ötször vehetünk fel ingyenesen készpénzt bármely hazai ATM-ből és 5-5 darab átutalás is teljesen ingyenes az eseti, rendszeres és csoportos beszedés típusú tranzakciók közül, összesen tehát 15. Ezeknél még illetéket sem kell fizetni.

FHB Bank

Az FHB-nál is van olyan lehetőség, ami érdekes lehet a volt citiseknek: a Prémium Bankszámlát olyan ügyfelek vehetik igénybe, akiknek a havi forgalmuk legalább 180 ezer forintos, vagy legalább 10 millió forintos megtakarítással rendelkeznek, de azok is nyithatnak ilyet, akik legalább 30 millió forint értékben vesznek fel hitelt, vagy kötnek lízingszerződést a banknál.

A számlavezetési díj ebben az esetben 300 forint, az eseti és a csoportos és az állandó utalások díja pedig hatezer forintig 0,3 százalék, a netbank pedig ingyenes.