Valér
-1 °C
0 °C

Varga szerint sok a "fiktív" pénztár

2014.12.02. 08:21

Varga Mihály szerint a január elsején hatályba lépő, a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó új szabályok megfelelő felkészülési időt biztosítanak, ugyanis csak 2015 szeptemberétől lehet vizsgálni a megelőző hat havi tagdíjbefizetést. A nemzetgazdasági miniszter  azt is megígérte, hogy az államosított magánnyugdíjpénztárak a reálhozamot majd kifizetik a tagoknak, hivatkozik az MTI a miniszter köztévés interjújára.

Varga Mihály leszögezte, hogy fiktív pénztárakra nincs szükség, és úgy vélte, ahhoz hogy egy pénztár valóban életképes legyen a tagok legalább 70 százalékának fizetnie kell a tagdíjat. A parlament előtt lévő törvénymódosítás szerint ugyanis megszüntetik azokat a magánnyugdíjpénztárakat, amelyeknél a vizsgált hat hónap alatt két egymást követő hónapban nem érte el a 70 százalékot a tagdíjat fizetők aránya.

A miniszter azt is elmondta, ha a pénztár az új szabályozás miatt megszűnik, a tagok vagy visszakerülnek az állami rendszerbe - ekkor a reálhozamot a megszűnő pénztárnak ki kell fizetnie -, vagy a pénztár dönthet úgy, hogy összeolvad egy másik, "működőképes" magánnyugdíjpénztárral.

A Fitch most megint a barátja

A Fitch Ratings hitelminősítő múlt heti, Magyarország adósbesorolását megerősítő elemzéséről Varga Mihály azt mondta, hogy a gazdasági teljesítmény alapján indokoltnak tartotta volna a minősítés javítását. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a hitelminősítő megállapításait jó kritikának tartja, főleg, hogy onnan érkezett "ahonnan a legkevésbé várja az ember".

Vargát bánthatta, hogy évek óta bóvliba vágta az összes hitelminősítő a magyar állampapírokat, mert megint olyat mondott, hogy "a hitelminősítők, hogy finoman fogalmazzak nem voltak a barátaink az elmúlt években". A miniszter felidézte azt is, a Fitch is lát esélyt a kedvezőbb besorolásra.

Komoly devizahitelesek leszünk, ez is erőnket jelzi

Ugyanakkor Varga Mihály azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján "kötelékben repülő" hitelminősítők értékelését a "helyén kell kezelni". Fontosabbnak nevezte a piac értékelését, amit szavai szerint az mutat, hogy Magyarország deviza állampapír-kibocsátását hatszorosan jegyezték túl, és soha ilyen alacsonyan nem állt még a hosszú futamidejű állampapírok hozama.

"Ez azt mutatja, hogy nem csak rövid távon bíznak a befektetők a magyar gazdaságban" - gondolta Varga.