Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MNB pénzből nőttek, aztán becsődöltek

2014.12.08. 12:29

Az MNB kedvezményes hiteleiből pumpálta fel magát 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegűre a nemrég becsődölt Széchenyi Bank. A bankot ugyanakkor főleg visszaélések és jogszabálysértések tömkelege juttatta csődbe – írja a Portfolio.

A 2011-es 4,9 milliárd forintról 2012 végére 12,0 milliárdra, 2013 végére pedig már 31,7 milliárdra nőtt a Széchenyi Bank hitelállománya, ahogy a lenti ábra mutatja.

Gyanús felpuffadás a magyar állam becsődölt bankjánál

A mérlegfőösszeg átlépte az 50 milliárd forintot. A lap cikke szerint a gyors növekedést főleg az MNB Növekedési Hitelprogramjából (NHP) valósították meg. Összesen 12 milliárd forintot hiteleztek ki NHP-s pénzekből, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi hiteleik fele származik ebből a forrásból. Azt nem tudni, hogy az MNB vizsgálja-e az ezzel kapcsolatos visszaéléseket.

Nem a hitelektől pukkadtak ki

A Széchenyi Bank tavaly 1,3 milliárd forintos hitelezési veszteségek mellett 2 milliárd forintos adózás utáni veszteséggel működött. A bank a helyzetének rendezésére év eleje óta nem talált megoldást,

a fentiek alapján azonban nem egyszerűen a gyors növekedés juttatta csődbe, hanem visszaéléseket és jogszabálysértéseket is feltártak a banknál.

A bank betétállománya jelenleg közel 25 milliárd forint lehet, az ügyfelek kártalanítását ma az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) meg is kezdi. A Portfolio úgy értesült, hogy a betétek közel kétharmada lakossági.

Viszont nem ez az egyetlen csőd mostanában

December 5-én megkezdte és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap Töröcskei István másik bankja, a Széchenyi István Hitelszövetkezet betéteseinek kártalanítását is. A hitelszövetkezet ügyfelei egyenként maximum 100 ezer eurónak megfelelő, maximálisan 30 688 000 forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Számos további érdekesség fűszerezi egyébként a Széchenyiek sztoriját:

  • a Széchenyi Hitelszövetkezet elnöke éppen az a Töröcskei István, amelynek érdekkörébe a Széchenyi Bank is tartozik,
  • épp a Töröcskei István által vezetett ÁKK kezeli egyébként az OBA-nak a vagyonát, amely most 40 milliárd forint körül van, és a három hitelintézet betéteseinek kártalanításával valószínűleg el fog fogyni.
  • Az MNB feladata, hogy közelről ellenőrizze a Növekedési Hitelprogramhoz tartozó hitelek felhasználását. Az, hogy most derültek ki a visszásságok, egy külső szemlélő számára mindenképpen árnyékot vet az ellenőrzés hatékonyságára.
  • A Széchenyi Bankban a magyar állam is tulajdonos. Az NGM közleménye azonban nem ismer különösebb felelősséget a történtekért: "A magyar állam 2013 júniusában szerzett 49 százalékos, kisebbségi részesedést a Bankban. A kisebbségi tulajdonszerzést követően több olyan információra derült fény a Bankról, amely a korábban ismertnél gyengébb tőkehelyzetre utalt. Az állam felelős kisebbségi tulajdonosként számos szabálytalanságra hívta fel a többségi tulajdonos figyelmét, és sürgette a problémák rendezését. Az állam minden rendelkezésére álló eszközt kihasznált, hogy a többségi tulajdonost a pénzintézet szabályos és hatékony működésének helyreállítására késztesse, és ezáltal a Bank pénzügyi helyzete stabil maradjon. Miután a többségi tulajdonos tőkeemelési kísérlete több menetben is meghiúsult, a Bank helyzete a jogszabályok alapján tarthatatlanná vált, ezért a Magyar Nemzeti Banknak vissza kellett vonni a bank működési engedélyét."
  • Az év elején még a Széchenyi Bank akarta megvenni a nála két nagyságrenddel nagyobb Raiffeisent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!