Csődben a takarék, bajban az önkormányzat

2014.12.10. 19:56

Valutaváltó

Tiszatenyő önkormányzata gyakorlatilag fizetésképtelenné vált, miután a tiszaföldvári Tisza Takarékszövetkezet nemrég csődbe ment, ugyanis a Tisza volt a nagyjából 1600 fős település önkormányzatának számlavezetője – írja az MTI.

A faluban azonban nem állt meg élet, mert néhány beszállító továbbra is vállalta a legfontosabb feladatok ellátását

- mondta Kazinczi István fideszes polgármester. A polgármester szerint jó a kapcsolat a beszállítókkal, ezért még úgy is vállalták az 1000 adagos közkonyha élelmiszerrel való ellátását, az állattenyésztő telepre a takarmány biztosítását, és a téli tüzelőanyag-ellátást a rászorulóknak, hogy csak később kapják meg a pénzüket.

Kazinczi elmondta, az elmúlt hét végén 180 közmunkás és 20 hivatali dolgozó pénzének utalására adtak megbízást a takarékszövetkezetnek az önkormányzat számlájáról, de az emberek már nem kapták meg a pénzt. Ezen kívül az a 16 millió forint is bennragadt a csődbe ment takarékszövetkezetnél, amit a Belügyminisztériumtól kaptak forráskiegészítésnek.

A polgármester segítséget kérő levelet írt a térség országgyűlési képviselőjének, a megyei kormánymegbízottnak, a megyei önkormányzat elnökének, a belügyi tárcának, mivel központi engedély nélkül még hitelt sem vehetnek fel.

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten pénteken vonta vissza a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a TISZA Takarékszövetkezetnél, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből.