Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csődben a takarék, bajban az önkormányzat

2014.12.10. 19:56

Tiszatenyő önkormányzata gyakorlatilag fizetésképtelenné vált, miután a tiszaföldvári Tisza Takarékszövetkezet nemrég csődbe ment, ugyanis a Tisza volt a nagyjából 1600 fős település önkormányzatának számlavezetője – írja az MTI.

A faluban azonban nem állt meg élet, mert néhány beszállító továbbra is vállalta a legfontosabb feladatok ellátását

- mondta Kazinczi István fideszes polgármester. A polgármester szerint jó a kapcsolat a beszállítókkal, ezért még úgy is vállalták az 1000 adagos közkonyha élelmiszerrel való ellátását, az állattenyésztő telepre a takarmány biztosítását, és a téli tüzelőanyag-ellátást a rászorulóknak, hogy csak később kapják meg a pénzüket.

Kazinczi elmondta, az elmúlt hét végén 180 közmunkás és 20 hivatali dolgozó pénzének utalására adtak megbízást a takarékszövetkezetnek az önkormányzat számlájáról, de az emberek már nem kapták meg a pénzt. Ezen kívül az a 16 millió forint is bennragadt a csődbe ment takarékszövetkezetnél, amit a Belügyminisztériumtól kaptak forráskiegészítésnek.

A polgármester segítséget kérő levelet írt a térség országgyűlési képviselőjének, a megyei kormánymegbízottnak, a megyei önkormányzat elnökének, a belügyi tárcának, mivel központi engedély nélkül még hitelt sem vehetnek fel.

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten pénteken vonta vissza a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a TISZA Takarékszövetkezetnél, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből.