Pénzmosás miatti büntetés a Commerzbanknak

2014.12.12. 08:18

Valutaváltó

 Több mint egymilliárd dollár (több mint 240 milliárd forint) bírságot fizet a német Commerzbank különböző amerikai hatóságoknak embargós szankciók megsértéséért - közölte az AFP hírügynökséggel csütörtökön egy meg nem nevezett forrás az MTI szerint.

A bank és a hatóságok közötti megállapodást még nem véglegesítették, de januárig ez is megtörténik - tette hozzá a forrás, amely ismeri a tárgyalások tartalmát. Az AFP kérdésére sem a bank szóvivője, sem az amerikai pénzügyi szolgáltatások felügyelete nem erősítette meg az értesülést.

A Commerzbank 600 millió dolláros büntetést kap olyan tranzakciókért, amelyek megsértették egyebek között az Egyesült Államok Irán, Szudán és Mianmar elleni szankcióit. A büntetés többi részét a pénzmosás elleni amerikai törvények megsértéséért kell fizetnie a banknak.

Egy másik német pénzintézetet, a Deutsche Bankot is azzal vádolnak az amerikai hatóságok, hogy megsértett embargós szankciókat, de erről még folynak a tárgyalások.

A BNP Paribas francia nagybankot korábban hasonló ügyben, de sokkal nagyobb összegre - 8,9 milliárd dollárra - már megbüntették Amerikában.