Árpád
-2 °C
3 °C

A Magyar Krónikát pénzeli az MNB

2015.01.05. 16:25

Az MNB társadalmi felelősségvállalási programja keretében április és november között   812 millió forintot osztott ki. A pénzekről szóló szerződéseket a 444.hu kikérte, így kiderült, hogy milyen projekteket pénzelt ebben az időszakban a jegybank.

Itt vannak a nagyobb nagyobb tételek, és az, hogy kinek és milyen célra adta a jegybank a pénzt:

  • 4,8 millió a Magyar Krónikának, ebből tudják eljuttatni a lapszámokat iskoláknak és közintézményeknek.
  • 60 millió a Hitel nevű folyóiratot kiadó alapítványnak, a Nemzeti Kultúráért és Irodalomért Alapítvány tavaly nagyjából ennyi pénzből gazdálkodott összesen.
  • 33,4 millió a Kortárs folyóiratot kiadó kft-nek, nem csak működésre, hanem a Kortárs-díjra, amit anyagi forrás hiányában évek óta nem osztanak ki.
  • 1 millió Gomba községnek, Fáy András egykori bankalapítónak állítanak szobrot a pénzből.
  • 25 millió a Nagycenkért Alapítványnak, “egészséges életre nevelés”, felnőttoktatás, turizmus, helyi civil szervezetek támogatása – lehetőségek tárháza.
  • 90 millió a Vitézi Ének Alapítványnak, évi 30 millióval bővül Stoller Antal néptáncos hagyományőrző egyesületének évi költségvetése, ami eddig évi 5-9 millió volt. Hátrányos helyzetű térségekben fognak táncos programokat csinálni a pénzből.
  • 30 millió a Zene Határok Nélkül Alapítványnak: a Balkán Fanatik három millióból adhatja ki az albumát, két millió megy hangszerekre és DJ-cuccokra, további kettő pedig "imázsépítésre", a maradék további zenei támogatásokra megy.
  • 15 millió a Nagycsaládosok Országos Egyesületének: 5-5-5 millió nagycsaládos fesztiválra, kiadványra és kutatásra.
  • 93 millió a Magyar Közgazdasági Társaságnak: tavaly és tavalyelőtt 35 és 36 millió forintból gazdálkodtak, most évente kapnak még nagyából 30 milliót az MNB jóvoltából, amit kutatásra, rendezvényekre és egy saját közösségi térre köthetnek.

A kisebb tételekről a részletekről itt olvashat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?