Nagyon bűzlik az MKB államosítása

2015.01.08. 14:39

Valutaváltó

Eladta az MNB az MKB biztosítóit egymillió euróért a Versicherungskammer Bayernnek. Pontosabban 36,5-36,5 százalékot értékesített az MKB Általános Biztosító Zrt-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt-ben lévő részesedéséből. Mindkét biztosítóban egy százaléka maradt az MNB-nek így, bár az eladást azzal indokolták, hogy középtávon sem látni, hogy megtérülhetne a befektetés. Emellett majd az MKB Pénzügyi Zrt.-be választják le a bank legrosszabb részeit.

Közben a Figyelő végigvette, hogy miért történt az MKB államosítása, és miért bontott pezsgőt Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter, amikor sikerült mindössze 215 millió eurós ráfizetéssel megszabadulniuk az MKB-tól.

A lap információ szerint a bajor elemzők számításai 500 millió eurót (nagyjából 160 milliárd forintot) fogtak azzal, hogy ennyiért megszabadultak egy legalább 700-800 millió euróért rendbe hozható banktól.

  Meg lehet venni egy céget némileg drágán, ha elképesztően nagyívű átalakítási terveink vannak vele, csakhogy itt a kormány nem kezdett vele semmit, nem adtak új menedzsmentet, nem hoztak új stratégiát, hanem kicsit később jött a szanálás. Most pedig a szanálási biztosok kezében van a bank jövője, köztük például Nyemcsok Jánoséban, aki már volt épp kockázatkezelési igazgató a komoly lyukakra futó MKB bankban. 

A Figyelő szerint az állam olyan mint egy pocsák kockázati tőke cég, megvesznek dolgokat, de egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy bármilyen kereskedelmi bankot eltávirányítsanak. Már csak azért sem, mivel nincsenek értelmezhető szakembereik vagy elvárt intézményi gyakorlatuk, miközben a kormányzat kedves emberei egyszerre versenyeznek a bankok jó részeiért, és menekülnek a hitelintézetekkel kapcsolatos feladatok elől, írja a lap.