A romániai OTP menti a saját devizásait

2015.01.19. 10:45

Valutaváltó

A kamat ideiglenes csökkentését ajánlotta fel bajba került frankhiteleseinek az OTP Bank Románia pénteken, írja az MTI. A bank három hónapon keresztül másfél százalékkal csökkentené a megugrott törlesztőt a bajbajutott frankhiteleseinek.

A mentésre azért van szükség, mert múlt héten a svájci jegybank döntése miatt a frank árfolyama elszabadult mindenféle más pénzekkel szemben, ami óriási szívás a devizahiteleseknek, hiszen ilyenkor a törlesztőrészlet is ugrik. (A részleteket itt foglaltuk össze.)

Az OTP Bank Románia úgy látta etikusnak, ha a bank átvállalja a változás nagy részét. Mi ezt modelleztük egy 50 ezer frankos, 20 éves ingatlanhitelre, ami a portfólióban átlagosnak mondható és annak esetében ezzel a kedvezménnyel a bank átvállalja a változás 90 százalékát

– magyarázta a Diósi László, és azt is elmondta, hogy többnyire 2009 előtti hitelekről van szó: az akkori kamatok 5-6 százalékosak voltak.

Romániában csaknem 200 ezer lakossági ügyfél vett fel svájci frankban bankhitelt, összesen több mint 8,12 milliárd lej (578 milliárd forint) értékben, ami a romániai bankszektor kihelyezett (50 milliárd eurós nagyságrendű) hitelállományának 3,8 százalékát teszi ki.