Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A romániai OTP menti a saját devizásait

2015.01.19. 10:45

A kamat ideiglenes csökkentését ajánlotta fel bajba került frankhiteleseinek az OTP Bank Románia pénteken, írja az MTI. A bank három hónapon keresztül másfél százalékkal csökkentené a megugrott törlesztőt a bajbajutott frankhiteleseinek.

A mentésre azért van szükség, mert múlt héten a svájci jegybank döntése miatt a frank árfolyama elszabadult mindenféle más pénzekkel szemben, ami óriási szívás a devizahiteleseknek, hiszen ilyenkor a törlesztőrészlet is ugrik. (A részleteket itt foglaltuk össze.)

Az OTP Bank Románia úgy látta etikusnak, ha a bank átvállalja a változás nagy részét. Mi ezt modelleztük egy 50 ezer frankos, 20 éves ingatlanhitelre, ami a portfólióban átlagosnak mondható és annak esetében ezzel a kedvezménnyel a bank átvállalja a változás 90 százalékát

– magyarázta a Diósi László, és azt is elmondta, hogy többnyire 2009 előtti hitelekről van szó: az akkori kamatok 5-6 százalékosak voltak.

Romániában csaknem 200 ezer lakossági ügyfél vett fel svájci frankban bankhitelt, összesen több mint 8,12 milliárd lej (578 milliárd forint) értékben, ami a romániai bankszektor kihelyezett (50 milliárd eurós nagyságrendű) hitelállományának 3,8 százalékát teszi ki.