Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Romániában teljesen más a devizásmentés

2015.01.21. 14:40
Az állam komolyabb adókedvezményt adna a 310 ezer forintnál kisebb jövedelmű frankhiteleseknek, de a végső megoldás a bank és az ügyfél megegyezése.

Romániában egészen másképp reagáltak a devizahiteles problémára az MTI szerint. 

Tavaly nyár óta volt egy programjuk, amiben a 2200 lejnél (155 ezer forintnál) kisebb jövedelemmel rendelkező hitelesek adókedvezményt kérhettek az átütemezett hitelük növekvő kamatterheinek finanszírozására. Ezt eddig kevesen vették igénybe, de a jövedelemhatárt a svájci frank megugrása miatt most 3000 lejre emelnék, így a kedvezményt már a frankhitelesek nagy része igénybe vehetné. A programból kimaradók pedig úgyis gazdagabbak, őket nem akarja az állam pluszpénzzel támogatni.

A pénzügyminiszter szerint azonban eddig több mint egymillió hiteles élhetett volna a lehetőséggel és - ha a parlament megszavazza a javaslatot - márciustól további 200 ezer hiteles könnyíthet pillanatnyi helyzetén.

Az adóalapból leírható kamattörlesztések révén a hitelesek adókedvezménye elérheti havonta a 240 lejt. A román kormány úgy számol, hogy ez a GDP 0,1 százalékára tehető bevételkiesést jelenthet az államkasszának, de ez részben megtérül azáltal, hogy ezt a pénzt a hitelesek részben elkölthetik, és így több áfát fizetnek.

A pénzügyminiszter még külön kiemelte, hogy a kedvezmény nem helyettesíti a frankhitelesek problémájának valódi megoldását,

az érintett bankoknak és az ügyfeleiknek kell megegyezniük

A kormány "nem ellenzi", hogy - az egyik ellenzéki párt javaslatának megfelelően - a frankhiteleket lejre váltsák az eredetinél 20 százalékkal magasabb árfolyamon, de ezt

nem fogják előírni,

erről a bankoknak kell megegyezniük ügyfeleikkel.

Romániában jelenleg 75 ezer frankhiteles lehet, tehát kevesebb embert érint a probléma, mint nálunk.