Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Romániában teljesen más a devizásmentés

2015.01.21. 14:40
Az állam komolyabb adókedvezményt adna a 310 ezer forintnál kisebb jövedelmű frankhiteleseknek, de a végső megoldás a bank és az ügyfél megegyezése.

Romániában egészen másképp reagáltak a devizahiteles problémára az MTI szerint. 

Tavaly nyár óta volt egy programjuk, amiben a 2200 lejnél (155 ezer forintnál) kisebb jövedelemmel rendelkező hitelesek adókedvezményt kérhettek az átütemezett hitelük növekvő kamatterheinek finanszírozására. Ezt eddig kevesen vették igénybe, de a jövedelemhatárt a svájci frank megugrása miatt most 3000 lejre emelnék, így a kedvezményt már a frankhitelesek nagy része igénybe vehetné. A programból kimaradók pedig úgyis gazdagabbak, őket nem akarja az állam pluszpénzzel támogatni.

A pénzügyminiszter szerint azonban eddig több mint egymillió hiteles élhetett volna a lehetőséggel és - ha a parlament megszavazza a javaslatot - márciustól további 200 ezer hiteles könnyíthet pillanatnyi helyzetén.

Az adóalapból leírható kamattörlesztések révén a hitelesek adókedvezménye elérheti havonta a 240 lejt. A román kormány úgy számol, hogy ez a GDP 0,1 százalékára tehető bevételkiesést jelenthet az államkasszának, de ez részben megtérül azáltal, hogy ezt a pénzt a hitelesek részben elkölthetik, és így több áfát fizetnek.

A pénzügyminiszter még külön kiemelte, hogy a kedvezmény nem helyettesíti a frankhitelesek problémájának valódi megoldását,

az érintett bankoknak és az ügyfeleiknek kell megegyezniük

A kormány "nem ellenzi", hogy - az egyik ellenzéki párt javaslatának megfelelően - a frankhiteleket lejre váltsák az eredetinél 20 százalékkal magasabb árfolyamon, de ezt

nem fogják előírni,

erről a bankoknak kell megegyezniük ügyfeleikkel.

Romániában jelenleg 75 ezer frankhiteles lehet, tehát kevesebb embert érint a probléma, mint nálunk.

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?