Diána
12 °C
27 °C

Nagy változások előtt áll a Budapest Bank

2015.01.29. 11:52 Módosítva: 2015-01-29 13:57:37

Többféle okkal magyarázható a Budapest Bank eszközeit és forrásait átvevő, és a bank tevékenységét folytató CDM Bank létrehozása - írja a Portfolio. Az adózási megfontolás tűnik a legerősebbnek Kalocsai Zsolt, a magyarországi RSM DTM elnök-vezérigazgatója szerint, de a lépésnek több oka is lehet:

  • kockázatkezelési, 
  • magyar adózási és
  • amerikai adózási okok.

Kockázatkezelési okok

A korábbi társaság jogi és üzleti kockázatait (amennyiben ilyenek vannak vagy a jövőben lehetnek) az új társaság nem viszi tovább. Elképzelhető, hogy a vevő által megbízott tanácsadó olyan üzleti kockázatokat tárt fel, amelyek szükségessé tették az új bank megalapítását. 

Magyar adózási okok

Mivel a CDM Bankot 2015. január 16-án alapították, még nincs lezárt üzleti éve, márpedig a banki különadót 2014-ig újonnan létrejövő bankok esetében ennek beszámolói alapján kellene fizetni.

A CDM Bank tehát egyelőre mentesülhet a bankadó megfizetésétől, ezt helyette 2009-es módosított mérlegfőösszege alapján elvileg a Budapest Banknak kell - amíg létezik - teljesítenie.

Az állam a CDM Bank megvásárlásával tehát egy bankadó-kötelezettséget nem viselő hitelintézetet vásárolhat meg. Mondjuk ennek talán nincs is akkora jelentősége, mivel a bankadó kedvezményezettje is az állam. 

Amerikai adózási okok

A legerőteljesebb szempont az lehet, hogy a Budapest Bank közvetlen tulajdonosa az amerikai GE Capital Global Financial Holdings, amely a Connecticut államban található Norwalkban van bejegyezve.

Ha a tulajdonos közvetlenül a Budapest Bankot adná el, az amerikai adószabályok szerint adóznia kellene a befektetésén realizált nyereség után - hívja fel a figyelmet Kalocsai.

Hogy mennyi lenne az adó alapja? Mivel sok adat hiányzik, nem lehet pontosan megmondani, de például ha a Budapest Bankot a pletykákban szereplő 700 millió dollárért, vagyis 192 milliárd forintért adnák el  az amerikaiak (egyre nagyobb az összeg a dollár erősödése miatt), akkor az egyszerűség kedvéért az 1995-ben fizetett 12 milliárdos vételárral számolva 180 milliárd forintnyi adóalap után kellene adót fizetnie a GE Capitalnek. Természetesen Amerikában, tehát úgy tűnik, hogy az akció miatt nem a magyar adófizetőket éri majd hátrány.