Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nagy változások előtt áll a Budapest Bank

2015.01.29. 11:52 Módosítva: 2015-01-29 13:57:37

Többféle okkal magyarázható a Budapest Bank eszközeit és forrásait átvevő, és a bank tevékenységét folytató CDM Bank létrehozása - írja a Portfolio. Az adózási megfontolás tűnik a legerősebbnek Kalocsai Zsolt, a magyarországi RSM DTM elnök-vezérigazgatója szerint, de a lépésnek több oka is lehet:

  • kockázatkezelési, 
  • magyar adózási és
  • amerikai adózási okok.

Kockázatkezelési okok

A korábbi társaság jogi és üzleti kockázatait (amennyiben ilyenek vannak vagy a jövőben lehetnek) az új társaság nem viszi tovább. Elképzelhető, hogy a vevő által megbízott tanácsadó olyan üzleti kockázatokat tárt fel, amelyek szükségessé tették az új bank megalapítását. 

Magyar adózási okok

Mivel a CDM Bankot 2015. január 16-án alapították, még nincs lezárt üzleti éve, márpedig a banki különadót 2014-ig újonnan létrejövő bankok esetében ennek beszámolói alapján kellene fizetni.

A CDM Bank tehát egyelőre mentesülhet a bankadó megfizetésétől, ezt helyette 2009-es módosított mérlegfőösszege alapján elvileg a Budapest Banknak kell - amíg létezik - teljesítenie.

Az állam a CDM Bank megvásárlásával tehát egy bankadó-kötelezettséget nem viselő hitelintézetet vásárolhat meg. Mondjuk ennek talán nincs is akkora jelentősége, mivel a bankadó kedvezményezettje is az állam. 

Amerikai adózási okok

A legerőteljesebb szempont az lehet, hogy a Budapest Bank közvetlen tulajdonosa az amerikai GE Capital Global Financial Holdings, amely a Connecticut államban található Norwalkban van bejegyezve.

Ha a tulajdonos közvetlenül a Budapest Bankot adná el, az amerikai adószabályok szerint adóznia kellene a befektetésén realizált nyereség után - hívja fel a figyelmet Kalocsai.

Hogy mennyi lenne az adó alapja? Mivel sok adat hiányzik, nem lehet pontosan megmondani, de például ha a Budapest Bankot a pletykákban szereplő 700 millió dollárért, vagyis 192 milliárd forintért adnák el  az amerikaiak (egyre nagyobb az összeg a dollár erősödése miatt), akkor az egyszerűség kedvéért az 1995-ben fizetett 12 milliárdos vételárral számolva 180 milliárd forintnyi adóalap után kellene adót fizetnie a GE Capitalnek. Természetesen Amerikában, tehát úgy tűnik, hogy az akció miatt nem a magyar adófizetőket éri majd hátrány.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?