Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megint elszállt a svájci frank

2015.02.02. 12:40

Kétheti mélypontra került a svájci frank árfolyama a dollárral és az euróval szemben, miután a Schweiz am Sonntag vasárnap a központi bankhoz ügyeire rálátó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a jegybank nem hivatalosan újra elkezd beavatkozni, és 1,05-1,10 között tartja az frank euróval szembeni árfolyamát, írja az MTI. A jegybank nem kommentálta az értesülést.

A Portfolio szerint a jegybankárok a svájci jegybank korábbi lépése óta - amikor eltörölték az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöböt, ami miatt többek között a forinttal szembeni árfolyam is elszállt - többször nyilatkozták azt, hogy szükség esetén lehet még szó jegybanki beavatkozásról.

A vasárnapi lapértesülés kétheti mélypontra küldte a frankot. Hétfő délelőtt az euró 1,9 százalékkal 1,0580 frankra erősödött, a dollár gyakorlatilag ugyanilyen mértékben 0,9345 frankra drágult. A forint is erősödött a frankkal szemben. Pénteken a frank 299,35 forinton zárt. Hétfő reggel 7 órakor 297,04 forinton, fél 12-kor 294,64 forinton állt a frank.

De mi történt pontosan két hete?

A január közepi bejelentésre a frank rövid időre 40 százalékkal erősödött az euróval szemben, hétfőn 13 százalékkal állt a közvetlenül a január 15-i bejelentést megelőző szinten.

Az árfolyamkorlát bevezetésének oka az volt, hogy a válság utáni bizonytalan időszakban sokan menekítették a stabilnak számító frankba a pénzüket. Ha viszont egy devizát ilyen sokan vesznek, az jelentősen felnyomja az árfolyamot, tehát a frank drágábbá válik más pénzekkel szemben. Ez azért lehet káros az ország gazdaságának, mert ilyenkor a svájci exportáruk is megdrágulnak a külföldi vevőknek. Pont azért vezette be a svájci jegybank az árfolyamküszöböt, hogy ezt elkerüljék.

De mit is csináltak pontosan? Amikor a frank árfolyama 1,20-hoz közeledett az euróval szemben, a jegybank szélsebeseneurót kezdett venni frankért. Ezzel költségesen ugyan, de el tudták érni, hogy a frank ne erősödjön túl az euróval szemben. A svájci jegybank viszont most hirtelen úgy döntött, hogy a felértékelődés már nem probléma, mivel már nem annyira bizonytalan a gazdasági helyzet a világban, mint a válság után, és ezért nem is menekülnek a befektetők olyan mértékben frankba, aminek az ellensúlyozása megérné a svájci gazdaságnak.