Betartanak a görögöknek

2015.02.05. 07:52

Valutaváltó

Az Európai Központi Bank (EKB) hiteleihez február 11-től a görög bankok nem használhatják fedezetként a bóvli kategóriájú görög államkötvényeket, írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy jóval nehezebben vehetnek fel hitelt a görög bankok.

Az EKB azzal indokolta, hogy kockázatosabb lett az ország, bizonytalanabb lett, hogy megköti-e az ország lélegeztetőgépet jelentő újabb hitelszerződést. De azt is mellétették, hogy az ország pénzügyi rendszere "teljesen védve van", ettől nem dőlhet bankrendszerük. 

Ezzel mellékesen némileg meghazudtolták Jánisz Varufakisz, új görög pénzügyminisztert, aki nem sokkal korábban saját szavai szerint "nagyon gyümölcsöző" megbeszélést folytatott Mario Draghival, az Európai Központi Bank (EKB) elnökével.

Varufakisz azt is elismételte, hogy "Görögországban a dolgok nem folytatódhatnak úgy, mint korábban". Egyúttal felszólította az európai hitelezőket, hogy enyhítsenek a hitelmegállapodásokba foglalt megszorításokon.

Az EKB híre után a görög pénzügyminisztérium is gyorsan bejelentette, hogy teljesen biztonságosak maradtak, a saját jegybankuknak is van esetleges vészhelyzetre megfelelő tartaléka.

Athén az eurózóna többi kormánya és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kapott jelentős hitelt azzal a feltétellel, hogy fenntarthatóra alakítják az országuk költségvetését, azaz strukturális reformokat fognak végrehajtani. Ennek az utolsó részlete február végén jár majd le, új megállapodást kell kötniük.

Ciprasz miniszterelnök és pénzügyminisztere, Jánis Varufakisz megválasztásuk óta azzal turnéznak Európában, hogy nagyon is életképes  a visszafizetési tervük, csak kicsit lassabban fizetnének, több időre van szükségük annak előterjesztésére. A franciaországi és olaszországi kedvező fogadtatás után Ciprasz szerdán Brüsszelben egy új, négyéves reformterv kidolgozására tett javaslatot. 

Nehéz a politkai helyzet, a görög kormány azzal az ígérettel tudott nyerni, hogy majd több pénzük lesz az embereknek, azaz kevésbé kell fenntarthatóvá tenni a költségvetést, mint az előző kormány vállalata, és ehhez próbálnak valamit kilobbizni.

Ehhez képest Mario Draghi olyat is mondott indoklásként, hogy a mostani szigorítással inkább "az eurócsoportra igyekszik nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy mielőbb olyan megállapodásra törekedjen Görögország és eurózónabeli partnerei között", amely egyaránt "előnyös"a görög adósság, és a várható reformok szempontjából.