Dühös tömeg a bezárt bankoknál

2015.02.26. 11:45 Módosítva: 2015.02.26. 14:59

Valutaváltó

MNB: Nyitva vannak a DRB-bankfiókok 

"Bízni lehet abban, hogy a délelőtti órákban helyenként tapasztalt átmeneti erős ügyfélérdeklődés intenzitása a továbbiakban csökken" - közölte a jegybank több bezárt DRB-fiók körüli hisztit látva. A csoporthoz tartozó száznál is több fiókból végül csak kettő maradt zárva - több késve nyitott csak ki - ezektől más fiókokhoz küldték át az ügyfeleket. A bankkal kapcsolatos történések hatása jelentéktelen a pénzügyi rendszerre. "Ha a bankcsoport tagjainak fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül, a jegybank visszavonja az intézmények tevékenységi engedélyét, sor kerülhet felszámolásukra, s rövid időn belül megkezdődik az ügyfelek kártalanítása. Ez esetben az Országos Betétbiztosítási Alap legfeljebb 20 munkanapon belül több mint 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Az emberek így rövid időn belül a pénzükhöz juthatnak."

A hírre, hogy az MNB 60 ezer forintra csökkentette a Buda-Cash kötődésű bankcsoport, a DRB, ÉRB, BRB bankokból három hónap alatt kivehető összeget, tömegek kezdtek összegyűlni a bankok több vidéki fiókja előtt.

Harkányban és Siklóson már engedik be a bankba a tömeget, Miskolcon és Pécsen viszont még mindig zárva van a bank, az emberek pedig egyre dühösebbek, tudta meg az Index helyszíni forrásokból és a megyei lapok tudósításaiból.

Volt, ahol reggel hét óta vártak a nyitásra

A pécsi Hal téren negyed 11-kor nagyjából 50 ember, köztük a Bama.hu szerint sok külföldi is azt várta, hogy kinyisson a helyi fiók, ami 11-kor meg is történt. A másik pécsi fióknál, a Barbakán téren húszan álltak sorba, itt egyesével engedik be az embereket,

a háborgóknak viszont kiírták az MNB telefonszámát a bank ajtajára és üvegeire.

Pécsett nagyjából 5 perc alatt intézik el az ügyfelek dolgait, itt például az is kiderült, hogy 

ha két tulajdonosa van egy számlának, akkor kétszer 60 ezer forintot lehet kivenni.

A bankcsoporthoz tartozó Buda Takarék fővárosi fiókját is felhívtuk, ők kinyitottak és az ügyintéző állítása szerint sor sincs a fiók előtt. Viszont arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy a 60 ezer forintos készpénz-felvételi limit vajon 90 napig él, tehát aki most felvesz ennyit, az hónapokig nem juthat több pénzhez, vagy csak egy rövidebb időre vonatkozik a korlátozás. Az ügyintéző annyit mondott, hogy most azt az utasítást kapta, hogy 60 ezernél senkinek ne adjon többet, hogy később mi lesz, arról nincs több információja. 

Harkányban néhány perccel tíz után nyitott a DRB kirendeltsége, ahová rögtön beáramlott a bank előtt váró, főleg nyugdíjasokból álló tömeg. Volt, aki reggel hét óta várt arra, hogy bejuthasson. Közülük sokan meg akarnák szüntetni a számlájukat, de ezt csak azok tehetik meg, akiknek 60 ezer forintnál kevesebb pénzük van a banknál. Itt van, aki azt nyilatkozta a Bama.hu-nak, hogy

már kölcsön kellett kérnie a bevásárláshoz,

egy helyi vállalkozó szerint pedig a az eset arra ébresztette rá, hogy semmilyen banknál nincs biztonságban a pénze, így a jövőben azonnal leemeli majd, ha pénz érkezik a számlájára.

Feszült a helyzet, de nyugtatják az embereket

Miskolcon 10-kor kellett volna kinyitnia az ÉRB-nek, információink szerint ott is egy 50-60 fős tömeg vár az ajtó előtt. Pedig itt a Borsod Online szerint szerdán még nyugtatgatták az embereket, hogy ha nincs szükségük rögtön a pénzre, akkor ne vegyék ki.

Ne féljen, nem vész el a pénze. Csak az a kérdés, mikor jut hozzá

– mondta egy ügyintéző egy idős úrnak a lap szerint. A bank dolgozói mindenkinek azt mondták, hogy csütörtökön 8-ra jöjjenek vissza, de 11-kor még mindig zárva volt a fiók. 

Vállalkozóknak azt mondták, csütörtök reggel írásban kell majd kérniük az utalásokat, ezután egymillió forinthoz juthatnak majd hozzá 90 napon belül. Itt a vállalkozók és lakosok pénze mellett egy egyesület 6 millió forintos uniós pályázati pénze is bennragadt az ÉRB-ben, amivel így nem tudnak elszámolni

Élj meg 60 ezer forintból 87 napig!

A siklósi önkormányzattól az Index azt tudta meg, hogy nagyon feszült a helyzet a városban, a bank 11-kor nyitott ki, a nagyjából 80 fős tömeget négyesével engedik be. Siklóson minden harmadik ember a DRB-ben tartja a pénzét, így a városnak igazi tragédia, ami a bankkal történik. 

Tömeg a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án.
Tömeg a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án.
Fotó: Vajda János

Mivel úgy tudjuk, hogy a beremendi önkormányzat DRB-számlán tartja a beremendi cementgyárból érkező adóbevételeket, a beremendi önkormányzatnál arról érdeklődtünk, hogy a többi önkormányzatnál többet buknak-e most azzal, hogy nem tudnak hozzáférni a pénzükhöz. A polgármestertől azt tudtuk meg, hogy változó, hogy mennyi pénz érkezik be a gyártól az önkormányzathoz, de azt nem tudja megmondani, hogy rosszabbul járnak-e a környékbeli önkormányzatoknál. Mindenesetre már nyitottak egy új számlát egy másik banknál, ahol gyűjtik a pénzt.

Az állam segítségét várják

A siklósi polgármester, Marenics János két alpolgármesterével Budapestre utazott, hogy megpróbáljon nyélbe ütni egy találkozót Orbán Viktorral vagy Varga Mihállyal. A céljuk az, hogy átadjanak egy petíciót. Balázs Csaba alpolgármester az Indexnek azt mondta, ebben leírják, hogy önhibájukon kerültek ebben a helyzetbe, tételesen leírják, hogy a beragadt pénzeket mire kellene elkölteniük, és megpróbálják elérni, hogy az állam valamilyen módon segítsen az önkormányzaton és az embereken.

A siklósi polgármester Kövér László házelnököt is megkeresi, mert egy olyan megoldást is el tudna képzelni, melyben az Országgyűlés az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok (önhiki) támogatási keretéből soron kívül felszabadítanának a pórul járt települések számára egy kis pénzt