Két egészségpénztárt is érint a DRB csődje

2015.03.03. 15:59

Valutaváltó

 Az MNB közleménye szerint a jegybank hétfőtől, a maximum 180 napra kifizetési tilalmat rendelt el a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztárnál és a Pro Vita Első Magyar Kiegészítő Egészségpénztárnál.

A tilalom oka, hogy a Honvéd Egészségpénztár a DRB Bankcsoporthoz tartozó BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél, a Pro Vita Egészségpénztár pedig a BRB-nél és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél tartotta pénztári vagyonának jelentős részét, amiknek az MNB nemrég vonta vissza az engedélyét. A tilalom a  teljes hazai egészségpénztári szektor három százalékát érinti.

Ha a korlátozás időszakában egy tag más pénztárba lépne át vagy kilépne az érintett egészségpénztárakból, a tilalom feloldásáig nem lehet kifizetni követelését. A tagok továbbra is igénybe vehetik egyéni egészségszámláik terhére a pénztárak szolgáltatásait, de csak a jelenleg a DRB Bankcsoportnál lévő pénztári vagyon hányadán felüli mértékig. A jegybank egyúttal azt is előírta, hogy az érintett egészségpénztárak legkésőbb 2015. április 1-jéig közgyűlésen ismertessék a helyzetet a pénztártagokkal.