Felfüggesztették a Hungária Értékpapírt is

2015.03.06. 08:21

Valutaváltó

Ahogy tegnap megírtuk, komoly szabálytalanságok derültek ki hirtelen a Buda-Cashnél sokkal kisebb és attól függetlenül működő Hungária Értékpapírnál is. Most be is csukta őket egy időre az MNB, azaz felfüggesztette a működési engedélyüket, és felügyeleti biztos küldött rájuk is.

Az ügyfelek nem férnek hozzá a pénzükhöz és az értékpapírjaikhoz most egy darabig. Új pénzt pedig ilyen helyzetben már nem fogadhat be a társaság. Technikailag pontosan csak részleges felfüggesztésről döntött a felügyelet, de az átvert ügyfelek ettől még most nem nem tudják kivenni a megtakarításaikat.

A korábbi hírek szerint a cég nem tudta már visszafizetni a saját kötvényeit, ezért vannak nagy bajban. A kötvények tulajdonosai túlnyomórészt magánszemélyek.

A zrt. egyébként kicsi volt, soha nem tartozott a nagy forgalmú BÉT-tagok közé. Az MNB a felfüggesztésről szóló közleménye végén leírja, hogy tőkepiac jogkövető működését képesek biztosítani.

A Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosai a társaság jogelődjének számító befektetésközvetítő kft.-t 1993-ban alapították meg, majd 1997-ben alakították át, felügyeleti engedéllyel működő független befektetési szolgáltatást nyújtó társasággá, Biztonság Invest Zrt. néven. A cég 2008 óta Hungária Értékpapír Zrt.-ként szolgáltat.

Honlapja szerint a cég székhelye Cegléden van, emellett Budapesten, a Zsigmond téren működik a központi irodája. A társaság alaptőkéje 200 millió forint. A legutóbbi, 2013-as mérlege alapján a társaság 50 százalékban Seres István (elnök-vezérigazgató, igazgatósági tag) és 50 százalékban Kecskés Lászlóné (vezérigazgató, igazgatósági tag) tulajdonában van.