Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Inkább MSZP-s vagy inkább fideszes a brókerbotrány?

2015.03.09. 16:44
Rogán szervezett egy kudarcnapot a szocialistáknak, holnap jön a sikernap a Fidesznek. A politikai jelszavak sokkal fontosabbnak tűntek a gazdasági bizottság meghallgatásán, mint hogy bármi is kiderüljön DRB-bankcsoport és a hozzá kapcsolódó Buda-Cash brókerház körüli százmilliárdos nagyságrendű csalásokról.

Rogán Antal elég furcsán kezdte el megkeresni a DRB-bankcsoport és hozzájuk kapcsolódó Buda-Cash brókercég körüli 100 milliárdos nagyságrendű csalások felelőseit. Valószínűleg azt gondolhatja, hogy 2008 körül, vagy azelőtt lehettek csak felelősei az ügynek, ugyanis két meghallgatást szervezett az elnöksége alatt álló gazdasági bizottságnak:

  • Egyet most hétfőn, aminek nem tudni, hogy pontosan mi volt az előremutató célja. Találtak egy embert, Antali Károlyt, aki még 2004-2008 közt volt a Buda-Cash felügyelőbizottsági elnöke (bár a hivatalos adatok szerint csak 2009 májusától törölték a nyilvántartásból), és őt faggatták, hogy akkor, nyolc-tíz éve tudott-e 100 milliárdos csalásokról a cégnél. Nem tudott. Ez nagyon gyanús volt Rogánnak. Azért egy összefüggést is felismerni vélt: hogy Antalit később rövid időre közlekedési kormánybiztosnak nevezte ki Bajnai, tehát ez egész egy "szocialista brókerbotrány".
  • Kedden lesz egy külön meghallgatás az MNB és talán Varga Mihály számára, ahol beszámolhatnak arról, hogy milyen sikeresen felderítették a csalást öt év után egy nap alatt. Ott lehet, hogy lesz szó adatokról, vagy bármiről, amit a vizsgálat kiderített a hiányzó összeg mértékén, és a csalás valószínűségén túl, eddig ugyanis nagyjából ennyit lehet tudni az egész ügyről. Az MNB-től mondjuk csak az alelnök fog jönni, mert Matolcsynál ő "illetékesebb" ezekben a szakmai kérdésekben, és egyébként is külföldön van a felügyelet legfőbb vezetője. 

Ha fordított lett volna a sorrend, akkor talán lett volna némi esély arra, hogy a konkrét üggyel kapcsolatban bármi érdemi kérdés egyáltalán felmerüljön, persze akkor is csak a Buda-Cash tíz évvel ezelőtti üzleti folyamatainak ellenőrzéséről lehetett volna valamit megtudni, amikor még nem is kapcsolódott hozzájuk a takarékokból lett DRB-bankcsoport.  

Szórakoztató előadás

Alapvetően ennek megfelelően viszonylag kevés konkrétumra támaszkodva érdeklődtek egymás felelőssége iránt a bizottság tagjai. A szocialisták azt nem értették, hogy a Fidesz miért kéri számon rajtuk azt a törvényi kitételt, hogy "legalább ötévente" kell ellenőrizni a brókercégeket, amikor ők is megszavazták. Ráadásul a Fidesz kétszer átalakította alaposan a vonatkozó törvényt, és ezt szövegszerűen változatlanul hagyták. Emellett hogy milyen alapossággal ellenőrizte a cégeket többször is a Fidesz kinevezettjeivel a PSZÁF és később az MNB, ha ennyit el lehetett csalni. És igyekeztek sokszor kimondani a "fideszes brókerbotrány" kifejezést.

Rogánék heves "szocialista brókerbotrányozással" válaszoltak, és elmondták, hogy jelenlegi MNB-t egyetlen dolog minősíti, hogy most megtalálták a csalást. És egyébként a szocialistákat terheli minden felelősség, mert kétezres évek elején még kétévente kellett ellenőrizni a brókercégeket, azt Medgyessy alatt módosították határozatlan időre, és aztán jött be a "legfeljebb öt évente", amit csak azért szavaztak meg, mert ők minden szigorításnak örültek akkoriban. Szóval emiatt volt minden.

A jobbikosok egy kinyomtatott módosító javaslatot lobogtattak, amit ha elfogadott volna régen az országgyűlés, az megakadályozott volna minden ilyen csalási lehetőséget. Amiről még nem tudni, hogy pontosan milyen módokon történhetett.

Külön érdekes momentumok voltak, amikor Rogán finoman arra kért mindenkit, hogy most csak a szocialistákról beszéljen mindenki, mert a Fideszről és az MNB-ről másnap lesz szó, a felderítés sikereinél. Illetve, hogy Andrási Miklós, aki szintén FB-tag volt a Buda-Cashnél, hiába Fidesz-alapító, és hiába volt a Fidesz EP-listján, attól még Rogán szerint ő is a szocialisták embere, mert Bajnai alatt MÁV-elnöknek tették meg egy darabig. A slusszpoént azonban alighanem Bánki Erik fideszes képviselő tette fel, aki olyasmin elmélkedett, hogy:  

  1. Antali Károly felügyelőbizottsági elnökként találkozott bármilyen szabálytalansággal a cégnél az évek során? Igen.
  2. Bajnai Gordon kinevezte Antali Károlyt, tehát Antalinak módjában állt beszélni Bajnaival? Igen.

1+2 = Akkor miért nem figyelmeztette Bajnait, hogy van egy olyan cég az országban, ahol történt már szabálytalanság?    

Rogán a bizottság elé hívott volna még három szocialist pénzügyminisztert, plusz Farkas Ádám és Szász Károly személyében két volt PSZÁF-elnököt, de csak Veres János jött el. Ő egy "Hazudott a Fidesz" kezdetű közlemény olvasott fel, amiben megismételte a szocialisták eddigi érveit, majd kiment azzal, hogy nem hajlandó asszisztálni tovább Rogán "gyermekded játékaihoz". 

A bizottságon kívüli Schmuck Erzsébet LMP-ből egyet kérdezhetett, őt az érdekelte, hogy ha 2000 óta megy a csalás, és most szinte minden szocialista pénzügyminisztert idehívtak volna, akkor hogy lehet, hogy Matolcsy-t nem akarták meghallgatni. Erre elég rövid választ kapott azzal, hogy azért, mert az ő idején más volt az ellenőrzés.