Az MNB szerint nincs közük a Quaestor elcsalt kötvényeihez

2015.03.18. 16:24

Valutaváltó

Az MNB először "polititkai felvetéseknek" mindősített minden olyan kérdést, ami a felügyelet pontos szerepére is rákérdezett volna az évek óta folyó banki- és brókercégeknél folyó csalások kapcsán. Azt is bejelentették, hoyg ezért ezeket a politkai felvetéseket egyáltalán nem is fogják kommentálni.

Aztán elkezdtek mindent kommentálni, Gyurcsányt, a tudatlanságot és a rosszhiszeműséget elővéve.

Most az MSZP-nek mentek neki egy friss közleménnyel, amiben azt elemzik, hogy Tóbiás József "a helyzet meg nem értésén vagy a tudatos zavarkeltés szándékával" igyekszik "hamis látszatot kelteni".

Az MNB  azt írja, hogy nincs "ok-okozati összefüggés" aközött, hogy a Quaestor Hrurira kötvénykibocsátó részére engedélyezett kötvénykibocsátás után a forgalmazó, szintén cégcsoportos Quaestor Értékpapír mennyit csalhatott. 

Azt mondják, nem eleve a csalást engedélyezték 

Tóbiásnak az eddig közreadott információdarabok alapján tényleg nincs igaza, amikor olyanokat mond, hogy a Quaestor "fiktív értékpapírokat bocsájtott ki, amire nem volt fedezet".

A quaestoros forgalmazó cég ugyanis jellemzően a befektetőknek igazából nem adott semmilyen kötvényt a pénzükért, így azt még nem tudhatjuk, hogy volt-e fedezet a valóságos kötvényekre, ami más helyzetet jelent. A jegybanknak itt igaza van, az ő felelősségük másképp vethető fel, például hogy eleve miféle üzleti terv alapján engedélyeztek ekkora kötvénykibocsátást a cégcsoportnak, milyen megfontolások alapján emelték meg jelentősen ezt az összeget most novemberben, hogy hogyan ellenőrizték a cégcsoport kimutásait több tucatszor, ha sehogy nem tűnt fel nekik, hogy befolyt hozzájuk 200 milliárdnál is több csaló ügyletek eredményeképp, vagy hogy milyen ellenőrzés és üzleti terv alapján vehetett magának a csaló cégcsoport egy bankot is tavaly év végén.   • Tippek
  • Lakáshitel