Fiktív Quaestor-kötvénye van? Kártalanítják!

2015.03.24. 15:14

Valutaváltó

A jegybank jogi elemzése után arra jutott, hogy kártalanítja a Befektetés-védelmi Alap (Beva), akik fiktív, vagyis fedezet nélküli kötvényeket vettek a Quaestortól – jelentette be kedden Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeletért felelős alelnöke. Windisch egy hete még arról beszélt, nem tudják, hogy jogilag minek minősülnek a fiktív kötvények, így nem volt biztos abban, hogy jogosultak-e a kártérítésre azok, akik ilyen termékeket vettek. 

Az MNB azt mondta, határozottan kommunikálja majd ezt a jogi véleményét a Beva felé, vagyis el fog indulni a kártérítés. 

Az MNB szerint nagyjából 30 ezer olyan ügyfele van a Quaestornak, akiknek a számláján Quaestor-kötvények is vannak, közülük kell majd kiválogatniuk azokat, akiknek nem abból az 58 milliárdos állományból van kötvénye, amelyiknek tényleg volt fedezete. Azoknak a kötvényeseknek ugyanis, akiknek volt fedezet a kötvénye mögött, nem kártalaníthatja a Beva. A mostani jogi vélemény pont arról szól, hogy a fiktív kötvény nem kötvény, még ha a vásárlók úgy tudták, hogy kötvényekbe fektetnek be.

Viszont minden Quaestor kötvényes kap majd valamennyi kártalanítást.

A jegybank kötvényosztályonként vizsgálja majd meg, hogy az adott osztályban mennyi volt a fiktív és nem fiktív kötvények aránya, a kötvényeseknél pedig azt nézik majd meg hogy melyik kötvényosztályból vásárolt. A fiktív kötvényekre úgy tekintenek, mint aminél a befektetők szerződést kötöttek ugyan, de azért nem kaptak semmit, így gyakorlatilag nem vettek kötvényeket és lehet őket kártalanítani.

Ha valaki olyan kötvényt vett, amelyik olyan csoportban van, ahol 70/30 volt a fiktív kötvények aránya, akkor neki a Quaestor kötvényeinek 70 százaléka után jár majd Beva kárpótlás, a maradékot pedig a Quaestoron követelheti. De lehet, hogy valaki olyan osztályból vásárolt, ahol ez az arány csak 60/40, ők kevesebb pénzt kapnak majd.