Pongrác
11 °C
27 °C

72 milliárdot menthettek ki a Szijjártóék a Quaestorból

2015.04.01. 15:49

Miközben a Quaestor már a csőd bejelentése előtti napokban is csak egy hónapos átfutással vállalta a pénzüket kivenni akaró befektetők kifizetését, a Szijjártó Péter vezette külgazdasági és külügyi tárcának – közel négymilliárd forintnyi állampapírja ellenértékén kívül – 72 milliárd forint névértékű, megőrzésre átadott részvényét is sikerült visszaszereznie tőle - írja a HVG. A lap szerint az Eximbank és a Magyar Exporthitel-biztosító részvényei tettek ki ekkora összeget.  

Azt még mindig nem tudni, hogy egyáltalán hogy kerülhettek Szijjártó ismerősének brókercégéhez, Tarsoly Csabához ezek az értékpapírok, és nem az erre létrehozott államkicstárban tároljuk az ilyen jellegű közvagyont. Ehhez tartozik az is, hogy miért nem nyilvános, ha közvagyont kezdenek el Szijjártóék magáncégekhez telepíteni.

Elvileg az érvényben lévő törvényeink szerint költségvetési szervként a külügy semmilyen okból - így tőkeemelés céljából sem - vezethet máshol számlát, mint az államkincstárnál.

Visszatérve a HVG cikkére, a rendőrségre vár annak felderítése, vajon visszaélt-e bármilyen módon a Quaestor ezekkel az értékpapírokkal. A lehetősége mindenesetre megvolt rá, hisz Tarsoly Csaba és társai elegendő időt kaptak, hogy eltüntessék az általuk gyaníthatóan elkövetett bűncselekményeknek a politikusokhoz vezető esetleges szálait, írja a lap.

Reagált a külügy

Lapszemlénk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommentárt küldött. Ebben azt írják, hogy a minisztériumnak a Quaestornál az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számlája volt. Ezek az értékpapírok a külügy szerint forgalomképtelen részvények, és előállításuk jogszabály alapján történt. A Buda-Cash bedőlése után ezt a számlát a KKM megszüntette.

A minisztérium azt írja, az MNKH 2013. márciusában kötött szerződést a Quaestorral, és a cég mindenfajta felügyeleti vizsgálaton megfelelt. "Az MNKH-nak egy értékpapírszámlája volt, a szerződés szerint csak állampapír lehetett. Mivel tehát az MNKH a pénzt nem a Quaestor vállalati kötvényeiben, hanem állampapírban tartotta, a tőke kivétele nem járult hozzá a Quaestor csődjéhez" – zárul a közleményük.