Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Feljelentést tett a külügy cége is

2015.04.01. 15:12

Feljelentést tett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) kedden a Quaestor-ügyben. Azzal, hogy a Quaestor állampapírokat adott el, hűtlen kezelést követett el, a kereskedőház tőkéje megvan, de a kieső kamatbevételek miatt kár érte a kereskedőházat – írta az MTI a Külgazdasági és Külügyminisztériumra (KKM) hivatkozva.

Ez azért érdekes, mert információink szerint telefonon utasították a külügyből a Quaestort annak szétesése előtti napokban, egészen pontosan március 9-én, hogy azonnal küldjön pénzt az MNKH-nak. 

Forrásaink szerint az MNKH felsővezetői megdöbbentek a dolgon, ugyanis a pénz kivonására, a vegyes (rövidebb-hosszabb) futamidejű állampapír-portfólió eladására csak a cég vezére, Kerekes György adhatott volna utasítást. Ráadásul csak írásban, a tulajdonosi közgyűlés hozzájárulása mellett. Ez nem történt meg, a pénz viszont ott landolt a számlájukon kérés nélkül is, tehát vagy a Quaestor gondolta úgy, hogy nehéz helyzetében is önhatalmúlag ki akar utalni pár milliárdot az egyik ügyfelének, vagy gyors közvetlen utasítást kapott a cég tulajdonosától, a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. 

A legfontosabbat az ellenzék elfelejti szerintük: hogy nem titkoltak el semmit

A külügy a feljelentés híre mellé az MTI-nek azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban az ellenzéki politikusok és egyes médiumok „csak a legfontosabbról” felejtettek el beszélni, arról, hogy a KKM és az MNKH semmilyen törvénytelen információnak nem volt birtokában”, ezért semmit nem is tudott eltitkolni. A KKM és az MNKH teljesen törvényesen cselekedett, mindent megtett, és meg is tesz azért, hogy a közvagyonból egy forint se vesszen el – írták.

A tárca rendkívül furcsának találja, hogy az ellenzéki politikusok és egyes médiumok ahelyett, hogy ezt támogatnák, „alaptalan vádakat fogalmaznak meg”.

Mindegy, hogy kivel volt szoros kapcsolatban

Arra is felhívták a figyelmet, hogy Tarsoly Csaba Quaestor-vezető előzetes letartóztatásban van, függetlenül attól, hogy "kivel találkozott már életében, vagy kivel készített közös fotót".

A Tarsoly Csaba diplomata-útlevelére vonatkozó „spekulációkkal” kapcsolatban emlékeztettek: Ibolya Tibor fővárosi főügyész az M1 aktuális csatorna arra vonatkozó kérdésére, hogy két hét elég lehetett-e a vagyon kimenekítésére offshore cégeken keresztül, azt válaszolta: „objektíven nem volt olyan helyzetben” Tarsoly Csaba, hogy vagyont tudjon kimenekíteni. Tehát nem tudott a külügy szerint sem kimenteni egy fillért se. És a Szijjártó által Tarsolynak adott diplomata útlebvelet különben is visszavonták a napokban.