A Hungáriánál dolgozott az FM egyik vezetője

2015.04.03. 14:33

Valutaváltó

Korábban a Hungária Értékpapír Zrt.-nél dolgozott a Földművelésügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, annál a cégnél, amelynél bennragadt az FM háttérintézményének 410 millió forintja – írja a Magyar Narancs. Szele Andrea 2009 és 2013 között dolgozott a Hungáriánál, onnan az FHB bankhoz, majd a minisztériumhoz szerződött. 

Lázár János csütörtökön jelentette be, hogy az FM pénze elveszett a csődbe ment brókercégben. A Földművelési Minisztérium közleménye szerint amúgy azért nem vették ki a pénzt a brókercégből, miután a miniszterelnök erre minden tárcát felszólított, mert – ahogy azt a Portfolio írja –  nem tudták, hogy van értékpapírszámla a Hungáriánál. 

A minisztérium közleménye szerint már korábban, a Vidékfejlesztési Minisztériumban általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapír-kezelőnél tartsa a pénzét.

A Földművelésügyi Minisztérium csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, amelyet a minisztérium jóváhagyása és tudta nélkül tartott ott.

A minisztérium soron kívüli vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében. A veszteség pótlása miatt megkezdték az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal is.