Jól indít a brókerbotrány-albizottság

2015.04.23. 11:38

Valutaváltó

Már ülésezik is az albizottság, ami azt vizsgálja, hogy ki lehet a felelős a brókerbotrányok miatt, az első meghallgatást csütörtökön tartották. Először Farkas Istvánt vették elő, aki 2004 és 2009 között vezette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. Farkas „halaszthatatlan elfoglaltsága” miatt nem ment el a meghallgatásra, de az albizottságot vezető Szűcs Lajosnak levélben azt írta, semmi olyan eseményre nem emlékszik, amely kiemelt jelentőségű lett volna a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt., valamint a Quaestor esetében.

A levélben a PSZÁF volt elnöke azt írta, hogy ő már hat éve elment a felügyelettől,

az albizottság pedig olyan, 6-11 éves eseményekre kérdez rá, amelyekre vonatkozóan ő maga is csak a MNB honlapján elérhető határozatok felsorolásával válaszolhatna.

Hozzátette: ha az érintett szolgáltatók vizsgálatáról megismerhetővé válnak a részletes MNB-jegyzőkönyvek, készséggel áll az albizottság rendelkezésére.

A testület Farkas Ádámot is meghívta az ülésre; ő 2009-2010-ben volt a PSZÁF elnöke, és azért nem tudott jelen lenni a csütörtöki ülésen, mert az Európai Bankfelügyeleti Hatóság képviseletében épp Rigában van.