Távozik a Beva vezetője

2015.05.28. 13:06 Módosítva: 2015.05.28. 13:08

Valutaváltó

Május végével távozik a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatója, Farkas Péter – közölte a Beva. Farkas helyére Fekete-Győr András lép, aki most a brókerbotrányok érintettjeinek kártalanításában másik főszereplő szervezet, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója. Mivel Fekete-Győr a mostani posztját is megtartja, így de facto közös vezetés alá kerül a két szerv. 

Farkas egy elég viharos időszak után hagyta ott a Bevát, mert

a Quaestor-károsultak kártalanításával kapcsolatban konfrontálódott a Magyar Nemzeti Bankkal .

Az MNB vetette fel, hogy a Bevának kártalanítani kellene azokat a Quaestor-kötvényeseket, akiknek „fiktív kötvényeket” adott el Tarsoly Csaba cége. A jegybank jogászai szerint ezek nem minősültek kötvényeknek, ezért érvényes rájuk a Beva-garancia, ami 6 millió forintig (20 ezer euróig) jár a befektetőknek. A Beva jogászai viszont ezzel nem feltétlenül értettek egyet, amin a jegybank annyira felhúzta magát, hogy még perrel is fenyegették Farkasékat.

A Fidesznek sem tetszett, hogy a Beva nem akarja azt csinálni, amit mondanak neki, Rogán Antal például még áprilisban azt mondta, hogy a Beva csak húzza az időt a jogászkodással, ezért inkább hoztak gyorsan egy törvény , amiben így is, úgy is a pénzügyi szektornak és a Bevának kell kártalanítani a quaestorosokat, ráadásul 20 helyett 100 ezer euróig.

Farkas korábban azt nyilatkozta, hogy fennáll a veszélye, hogy potyautasok is kapnak majd a kártalanításból, ezért körültekintőnek kell lenni ezzel a folyamattal. Ezzel a jegybank és a Fidesz sem érthetett egyet.  • Tippek
  • Lakáshitel